Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Saturday, 25 June 2011

Rezeki Allah Tak Siapa Ketahui

June 25, 2011 0 Comments
Bismillahirahmanirahim..

"Once upon time, there was a girl.."
blablablalalalalalala. horr ngarut ngarut dop setaram doh,
:p  hehee. Hati manyakk senangg kasii happy shikit. :D

Haritu ambe memang ade nekad nak gi RISDA, Melaka.
Ye ! RIGHT, memangg nak gi sgt dah.. siap² packing barang utk ke sana,
then arinim tibe tibe ambe dpt tahu hal mengejutkan..

Aritu, ambe ade isi la politeknik
Jujurlah ambe kate, 2x dh ambe check dop dpt taram barohh.
Memang agop kesott la jantung limpa ambe eh, hoho :p
Lepas tu ambe macam feduup lahh, ingt nak gi dekat je
mule²  sbb ambe dapat TATIUC, tapi kos certificate jer.

Duk prepare²  borang nak gi TATIUC gop ambe dpt shurat
dari Kolej RISDA, Melaka ambe dpt Dip Pengurusan Landskap..
Alhmdulilah la, ambe nekad abis tea ciap beli nescafe orh mangat nak gi..
Siap ambe berangan lagii buleh teruskan cite² ayoh kesayangan ambe
jadi Manager Landskap :D
nok tengokk skill ambe, kekee. ayoh ar ajor nim,


heheeee, tanam rumput karpett !



Arinim, beberapa jam siang tadi sebelum waktu tengahari Malaysia,
ambe uat gelenyar + gedik²  pulok gi ngendap²  kat Laman Web UPU,

KEMASUKAN KE IPTA,
padahal aritu sep² UPU kabo dah ke ambe ginim

HARAP MAAF PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA! hoho
belang selopp ambe tengok ye kabo gitu.. haha :p
geramm , tapi sabor lagii.. seb baik ade sabor duk lam jiwe eh.

Ok, abis la ambe gedik² kat Laman Upu, ambe uat gedik²
pulok kat Laman Politeknik, pahtu jari jemari ambe yg kasor eh
gi la tekan kat semakan, padahal aritu 2x doh ye kabo ke ambe
MAAF² U xdop lam senarai, haha. :p

pahtu arinim guane ahu buleh kate ginim,
kejap² ambe nak cari mule ye kabo gane..


ALHAMDULILAH ! :DD





Pahtuu auto je tangan eh,
baham tepon ofis, (malu nok oyap kredit xdop)haha
dail nombor mok , mende² hal lenim
ambe utamakan mok ayoh ambe dulu :)

"mok, kite dapat Polyy,"
belang nak selop gop shikit..

Ambe kabo hok tu je,
pahtu punye semangat mok ambe
tepon blk then siap suh ayah ambe mari kt
keje eh mari amik surat tawaran tuu..

Olohhh , macam ambe xbalik umoh je kan?
tuu ate, tp nak uat gane perasaan mok kite
bile dye dpt mnde dye nak...
memang la excited sgt kan, sampai xsabar tunggu
ambe balik dah :D

Tau op bakpe ambe excited sangat nak gi
Politeknik nim,
kan dpt kos Diploma Pengurusan Hotel Dan Katering op,
tau op mende tu tiap²  minggu ambe tolong mok ambe  uat,
kami sekeluarga alhamdulilah , cari rezeki lebey kot tu..
ade tender mknan kat asrama.. tiap² ari sabtu, kadang²
hari lain pun klu rezeki mari uat jgk, kalu org tempah2
nak suh uat kuih ke,
memang mok ayh ambe gagoh n kuat semangatt,
even dyeorg baru blk keje tp klu ade keje
tender mknn plk, dyeorg sanggup xrehat dari pagi smpai tgh mlm
uat tender mknan or.. eh eh nanti²  jgn kate ambe duk saje plk,
kekeke, ambe org penting gop eh. hahaks. :p

ok nie adelah sikit² dan rakam mase hari kejadian trsebut,, hehe


Kek coklatt !

Burgerr !







Horr, ye belake ar tuu. xdop kene mengene dengan gambor orang , gamborr curi @ yang
tidak berkenaan.. Rezeki Allah nak bagi kite, kite xtahu.. Allah suruh kite taat ke dye je..
so kenelah taat ! Pasal rezeki, jodoh temu , mati, hidup kite Allah tentukan..jadi xsoh bimbang,
ce renungi firman Allah yg nim :-



"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"

(Surah An-Nur 24:32)


 X Payah la bimbang klu kite dpt jodoh miskin,
tapi berakhlak mulia, ade budi baik,
ada iman pentingg tu ! Beragama ! Alhamdulilah ,
macam ayh ambe.. keje napelah sgt,
tapi rezeki Allah nak bgi ke ayah sbb ayah mak taat
ke Dia.. Terharu berase ade org tua mcm dyeorang..
Alhamdulilah ya Allah.. Syukur xterhingga..

eh eh, jauh dh ni ngarutt. heee.
Assif assif..
nekad yang ni kot,
Nanti ambe leh ganti cita2 mak ambe plk,
heee :)
Jangan pandang serongg eh kat kos Perhotelan and Katering
nim,,
Xsemestinya keje kat tempat maksiat..
InsyaAllah sedaya upaya akan ambe jaga akhlak,
jaga Iman..
Selagi ambe xlupa Allah, xlupa mak ayh,
xlupa diri,
InsyaAllah,mudah2an Allah permudahkan jalan ambe nanti..
Mudah2an jupe kawan2 yg membenarkan jalanNya nanti..
Mudah2an dpt kawan2 yang xlupa mengajak ambe ke arah lebih baek..
Hati nie trlalu berharap sesuatu yg lebih baek..
Ok lah :D

Syukran, sume sekadar kongsian..
Niat ambe xlebih xkurang,,
Jike ade salah berase hati ke,
Assif neh.. 
Semoga yg terbaik jgk utk kalian sume:)

Wa Ilal Liqa'
Jazakallahukhairan,
Barakaallahufikum =)

Jantung hati 


Friday, 3 June 2011

Diari Remaja Macam Aku :D

June 03, 2011 0 Comments
Bismilahirahmanirahim..

Salam alaik kesayangan sume,
lots of sorry to blogg,
da berdebu , berhabuk da..
lebih kurang 2 minggu jugak
aku x update..
Maaf ye..
Seriously ,
ambe agak busy jugak,
siang keje,
skank plk keje
da jarang dpt online ngan lappy,
kalau online pn via Mobile Web je..
ngeeeeeeeee
Kalu malamnye plk , badan da penat,
tgn pn nk typing pnjg2 mcm nie,
da MALAS . :D
tuu lah masalahnye kan,
MALAS je.. haha

Eh sorrry2.
aku RAJIN sebenarnyee,( angkatt bakul sendiri) heeee
tp mood x datang nk typing..
dye nk kene typing nie kene
rilex kot. ( Bagi aku la)
org laen pnyer bagi aku x tahu la..
heeehe

banyakk cerite nyeee,
tapi x tahu nak mule mcm mane..
da xpandai da nak bercoleteh kat sini rasenyerr.
Sape la kite.. nak berceloteh sgt..
sikit2 bulehh la, ayatt pun da tunggeng terbalik..
OK, skank kt ofis
aku da x keseorangan lagii ,
aku da ade kawan baruu tahuu,
comel sangattt kak nie,
meh nak kenallkan.. :-


tuu dyee , yanggg comel kat depann nie la kak Cma name nyerr,,
shuwiddd kan??
p/s : jangann tolehh yg belakangg tuu..xlawa :'(




Tu citer mule2. haha.
da dekat 2 minggu kot kite kawan..
ok lahh, her mind like me,
i like herr. muahahaa

hati kite serupe even rupe kite
jauh beza ibarat langit bumi kan.. ngee:)
Alhamdulilah,, Allah sentiasa temukan sy dgn org
yg baik2 sejak 2 menjak nie,,
Ya Allah semoga sentiasa yg terbaik akan kutemui
akan dtg..
sekali orang buat baik ngn aku,
sampai bile2 aku ingat,,
n jenis aku, sekali org ajak kwn..
sampai bile aku inginkan hubungan tuu
kan berkekalan..


Erm ,
sume da duk bertanye,
sambung mane blja?
ok, ok . meh nak ckp.
aku otw nak masuk TATiUc.




InsyaAllah akhir bulan 7 nie intake..
Ok , ramai cakap
olohh dekatt jerr ,
ingatkan nk p jauh2
nak tahu kenape
ak nk sgt pergii nie?

sbb pertama:
da dekat, ( tak banyak kos )
ok mmg la dlu aku salu duk angan2 sgt nak pergi jauh2..
xpe, yang nie maybe setaun aje aku duk dekat..
nanti ade rejeki aku menjelajah la negeri2 lain.. :DD muahaha,




Sebab kedua, TATiUc da bgi ak kos free der..
CERITIFICATE IN MANIFACTURING ENGINEERING(PRODUCT DESIGN)

woohh, mcm pyh je kan, mule2 aku agak telan air liur gakk tgk dapat kos mcm gini..
sbb ak kurengg shuke design2. ok xpe, nie baru belaja kan syggsss?
bukan keje terus nie, haha. ok i  will try the bestt.. InsyaAllah..

Tiap2 bulan aku akan diberikan elaun Sara Diri RM300
sape xnak pergii?bolehh la kalau aku nak jimatt..
lg pon aku da niat, ak xnak lagii nyusoh mak ayah aku..

cukup la selame nie, makan minum, pakaian,
bil2 kat umah nie aku yg da byk perabiskan,,
cukuplah.. even mk ayh aku x mengungkit ape2.
tp ak ade hati dan pikiran la..

aku boleh pikir.. alhamdulilah,.aku skang lebih matang berpikir,,
aku mmg mudah redha tiap2 pe2 yang terjadi skank nie..
byk lahh  nak cakap pom x retii dahh.heee .
tapi kangg, kalu mase aku study nanti,
dapat u ke , dpt peluang lagii baik
aku kan pergii je kot.,

alaaa , rilex .. xlama jgk lagii kan
result tuk U dan politeknik kan kuar..
nanti lah kite same2 tengok rejeki kat situu ade ke tidokk,
kalu x, xpe lahh redho jelah kan..
kite pergii jerr la kat YANG DA SUDI kat kite tuu kang?
haha. Maen ayat SUDI x SUDI pulakkk da.. eeeehe..


Citerr yang ketige kot nie ,
aku da otw uat Lesen Kenderaan Motokar,
 ye ke tuu name nye lesen kete.?
bolokk la akuu..
yg tmbh2 aku shuke,,
aku gunekan duit hasil aku keje
da msuk 5bulan lbh nie..

Alhamdulilah,.Allah bagi aku rezeki melimpah ruah..
x sabar nie, nak siapkan cpt2 lesen.
leh aku jalan2 pakai bumbung plk..
Selame nie pon asyik broom2 ngn
motor jer, pejam celik pejam x celik,
ak da dekat 1taun lebey da berlesen motor..
ngee, tp leh kire ngan jari la brpe kli je
la sangat polis uat roadblock jupe aku,

aiisshh baru lerr nak tayang dkt polis tu yang
aku berlesen..hahaa ( gedikk jer kan..) :O
xdop ler lepas nie nak berebut sgt motor
dengan adik laki aku:))

Mggu depan da amali,sebab tempt baru kt Mak Lagam tu..
org pun sikit lg, harga pun ok.. Kete pun masih baru..ngeh2.
Mood excited nie =)



HIHI . SHUKER . MOGA AKU DPERMUDAHKAN,
SBB AKU XDEK EXPERIENCE LASOM PSL DRIVING CAR eh,heeee:)


kawasan d isekiling SEKOLAH MEMANDU nie



ok lahh, makin melalutt2 aku nanti kalu makin lame kat sini,,
ape2 pon setelah bace nie,
tolong sama2 aminkan doa utk aku jgk..


Ya Allah ya Rahim..
Aku tahu , aku merancang,
& aku tahu ketentuan itu
datangnya dariMu ya Rabbi..
Aku pohon Ya Rabbi..
Tentukanlah mase depan
yg terbaik buat duniawi dan ukhrawiku..

Ya Rabbi Izzati,
Kau bahagiakanlah hidup mereka2
yg tlah menyayangikuu.
Kau dekatkanlah hati2 kami
dgn kasih sygMu, rahmat dan berkat
dariMu..
Temukanlah kami dgn prkara2 yang penuh
kebaekan ya Allah..
Sesungguhnya,
kami menyerahkan kesemua urusan2
kpdMu utk menentukan yg tbaek..
AMIN YA ALLAH..

~ Barakallahufikum kesayangan sume~

SNAP WIDGET

Booking.com