Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Wednesday, 28 March 2012

Dikala Hari Hari ❤

March 28, 2012 0 Comments
Assalamualaikum :) Masaal khair

Kaifa Hal ? Ana toyyib, alhamdulilah ;) 

Aihhh , benornye mingguuu ning, minggu depan dan minggu-2 akan dtg
sebelum FINAL EXAM bakal bertandang ning sgt-2 las busyyy . 

Macam biaser las, kalu sem lepas kiteorang awal-2 sem penuh xcukup tgn
layan ke assignment, Quiz , test , roleplay, end of chapter. 

Tapii Sem ning, terbalik siked. 
Ambe agok dos awal-2 sem baru ning. 
Aih , napok rileks je awal-2 sem ning kat due bulan masuk sem x byk keje buak pong.

Tapi efek dye berase sekarangg las , seeee ! 
mcm-2 kene buak , cover , assesmentt . OKAY . SENYUMM .  :) 
Hadapi nge tenang & Sabor . 

Plus, baru baru ning busy ngan mesyuarat agung cawangan Johor, Silat Cekak . 
okay takpe benda bulis settle. Cool neh husniey ! =)
Ade siked perkongsian baru baru ning. 
Excited gok, bkn setakat bulis tgk majlis formal lagi cool . 
Tapi leh jgk kenal penuntut UTM  , UTHM , rapatkan ukhuwah lagi ngan tenaga pengajar :) 
Sebelum terlupe, mari la sama - sama sedekahkan al-fatihah kepada Armahum Tuan Haji Ishak, 
Guru Utama yang kedua yang baru-2 kerahmatullah. Moga beliau ditempatkan di kalangan org yg beriman.  AMIN . 




Minggu lepas , kelas kitchen ambe masok lamb nge daging lembu . 
Uat steak . heee tapi group ambe kene uat Lamb Steak , nge Layonaise potato. 
k ning siked gambaran :)

layonnaise potate

Lamb steak ~

Beef Steak :)


Setelah habiss mende aloh ning sumee, 
Maka banyok lagi mende nok kene setle . 
Serentok marii arahan uat assignment, quiz, test , end of chapter, roleplay,
practical work, practical test , 
yang latest minggu ning nge minggu depan, n yang pasti yang 
seterusnya kan jadi minggu busy busyyy ~

Practical pengurusan jenazah utk subjek AA201, Islamic Education |

 yang sempat dirakamkan :-

preparation .

Ketor saim ambe mase ninggg .
muge kite sume mati dlm keadaan Husnu khatimah~


Ning cume demo je , 
hujung minggu ning, ade practical test sungguh las ning .
Ngapal doa doa , 
niat-2 yang dibace utk jenazah lelaki , ppuan , kanak-2 laki, kanak-2 ppuan . 

Allahurabbi , kuat kan hamba dlm tiap-tiap urusan . 
Dekatkan lah salu aku dgn kasih syg serta rahmatMu Ya Rabb

ok lass , nok gi siap siap mandi semayang lok 
nok detingg nge Allah taala lok :) 
dekat maghrib dos . 
lepas ning , siapkan ngn get ready utk roleplay Arabic esok . 


Listt keje buakkkk ~ alahaii :)


LASTT BUT NOT LEASTT ^^


haha galok :P


Assif , kalau ade silap salohh k . 
K, salam rinduu kat warge saim-2 kat kemaman dan seluruh Malaysia
yg merata rata ade gi sambung study, 
xkurang jgk ade yg da kawen. 
Ade yg bakal jadi ibu doh. 
Muge kalian bahagia sokmo dan sentiasa dlm rahmat Allah !

Paling tak lupe , untuk family tersayang yang jauh di mata tapi 
orang kate , jauh kot hati pon dekat kat hati kan ? :) 



k bai , Ma'as salamah . 
Uhibukum jiddan :) 



Empunya belog :
Husnieyyy 

Sunday, 11 March 2012

♥ Nikah,Connecting People♥

March 11, 2012 0 Comments
Assalamualaikum :) 

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang

Alhamdulilah setelah lame berdiam diri dari blogging,akhirnye dapat jugok activekan balik akaun ning. penatt ambe, nok kene uat password baru . sabor jelasss ^^ ade SABOR dakpe.

 

Macam-2 las nok kongsi dlm coretan hati ni sbnarnye,

tapi bile da lame2 x gerak2 jari typing kat sini menyebabkan ambe lupe

ape la ek nk dikongsikan bersama ^^ 

 

ok la , just nak ceritakan aje psl NIKAH


Sejak sejak ni. 

Ramai sgt kwn-2 lame ambe dulu da nikah. 

Kawan-2, cikgu, lecturer dan sape sape la yg terdekat yg ambe kenal :D 

Alhamdulilah, jodoh dyeorang da sampai kan. =)

ambe di sini hanya mampu doakan yang terbaik utk rumahtangga kalian

 Moge Dunia akhiratt kan kekal dan dilimpahkan kurnia olehNya

Yang Memberi Rasa Cinta dan mennemukan jodoh kalian .


Agak - agak bila lah saat indah tu kan terjadi dlm hidup ambe sendiri ? 

tadi kam terbelek-2 kat MUKABUKU. 
kat group KAMI NAK NIKAH AWAL . 
ade lah seorang Hamba Allah ni, 

kongsikan info yang terbaekkk :)

jummm bace kat bawah ni 

Adik,cuba renung kata-kata ni :)
Cuti sekolah = musim kenduri kahwin. Jika ditanya tentang kahwin pada usia muda, saya sangat mengesyorkan apabila sudah jumpa pasangan yang sesuai. Terutamanya untuk yang perempuan. Kahwin awal, usah tangguh untuk dapat zuriat. Bayangkan: Kahwin pada usia 21 tahun. Dapat 3 orang anak, boleh jarak 2 tahun seorang. Dalam umur 30 tahun sudah rehat (anak bukan bayi lagi) dan teruskan kehidupan. Anak-anak semakin membesar. Berbeza dengan kahwin selepas belajar/bekerja - paling awal 27 tahun. 
 Masa untuk dapat anak makin sempit dan usia makin meningkat. Apabila anak belum habis belajar, kita sudah agak tua untuk melayan semuanya. Oleh itu, apabila ada pilihan dan jodoh yang sesuai, kahwin segera dan awal. Ummah memerlukan zuriat dan ibu bapa yang sihat untuk mendepani cabaran. Kepada yang masih remaja, persiapkan diri dengan ilmu rumah tangga seawal mungkin. Bukan esok nak kahwin, hari ini baru nak cari buku. Selamat pengantin baharu kepada semua yang sudah berubah status!-



Okay masing-masing ade pendapat dan
 masa depan serta keinginan masing-masing . 
Dan ambe ingin katakan di sini . 
Dari ambe kat bangku sekoloh lagi, 
ambe da bagitau mok ambe.
Kalu bulis along nok kawen awal. 
sebab umur mok makin lame makin tue. 
 Lagipon dlu mok ambe ning kawen lewat. 
Jadi kalau bulis ambe xnok laa, 

orang lain kalu umur mok dye 50 ade sekurang2 nye 2 orang
doh menantu or cucu . tapi kemungkinan besar, tahun depan mok ayoh ambe,
umur 50 doh, ambe yang sulung ni = 20 tahun 

Lepas tu, kalu mok ayoh ambe terjupe saim dye yg lame dulu ke, 
akan tanye gini :

:"Kak Yah weh, berape oram dos cucu"? [ Robiah emak saye] 
" Eh ku husain, lame dok temu. Mu guane lening, berape orang dos cucu ? ? 

 hahahaa :p 


*ayat ning memang penoh pon ayoh ambe ceritakan mase 
tu ambe baru form 5 :D hahaha.

Bulis dok kalu nok ADD gambo lagi? 

Alahaii . ^^ 



SUBHANALLAH

Suwid nyerr Allah jadikan kita di dunia ni berpasang-pasangan . 
JODOH , AJAL , semua tu kita hanya mampu rancang. 
Rancangg la sebesar mane pon perancangan kita. 
Siap nok uat majlis kawen besar2 an ke ape ke . 

Tapi YANG MAHA MENENTUKAN , 
HANYA LAH ALLAH S.W.T =)

 kita sebagai hamba Dia kene la sentiasa bersiap sedia 
dgn ape pon sebarang kemungkinan yang terjadi .

Kerana segalanya bergantung PadaNya,
Hanya Pada Dia semua kan Bermuara 




Bile da halal , sume benda yang sebelum kawen diharamkan,
yang memang confirm-2 dapat dosa free tu 
akan automatik jadi PAHALA FREE kan ? :) 


InsyaAllah, jika niat baik 
Maka Allah akan mudahkan jalan untuk ke arah kebaikan itu . 

Buat ape nak pilih jalan yang da terang-2 diharamkan tuu.
Just pilih , NIKAH . = CONNECTING PEOPLE . heee . 


Dok semestinya kita nikoh,
kita akan tinggal belajor kam???

Malah lebih ramai yang da kawen mase belajar..
Mereka dpt buktikan bahawa kawen masa belajar tu lebey tenangkan mereka. 
Kerana ape?? kerana sgala rinduu yg tersemat, perasaan mereka da selamat.
kan kalau kapel kan penuh dgn kerisauan. x gitu??? 

Ok la , just memberi pandangan . ^^ 
Lastt . ambe nok masuk lagi ning gamboo . 
GRRRR . 
GERAMMM ninnggg ~ hihihi :D


Urmm gerammmm ningg ^^


Usrati Jannati , InsyaALLAH, Aminn :)



Assif kaluu ade silap saloh nehh .


Wa ilal liqo ' :) 
Salam alaik 

SNAP WIDGET

Booking.com