Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Saturday, 19 September 2015

Purchase @Lelong.my

Assalamualaikum

Malam buta dah,
 baru lah nak rajin kan.

Haa kalini just nak cerita
 Shopping kat lelong.my :)

Just nak sharing the information
utk save sini kot kot nanti dah lupa kan?

:')

Saya ni nak beli waterproof case
phone kat kedai, tapi rasa malas nak jalan jalan, lagi pun suami busy.
Malam je dia free.
 and taknak la buang masa cari kehulu ke hilir kan.
Lagi pun sini susah
 nak jumpa yang jual ni.

So dah try survey online byk yang jual. 
Nak beli kat Lazada pada mulanya,
tapi shipping byk from oversea.
Untuk waterproof tu jela yang banyak shipping from oversea punya.
Hmm jenuh la nak tunggu weh.
Dah la nak guna awal October nanti. Huhu
Lama pulak tu jangka tarikh akan sampai within 3weeks+

Atau mungkin 1 month kot?  -___-"

Huhu


Ni lah waterproof case ni utk bawa phone dgn selamat 
if nak bawa snorkeling ke diving ke.
 Mandi pool ke. Hihi :D


Tiba tiba terjumpa web Lelong.my 
Wahh!
Baru lah ku tahu lelong.my sama jugak boleh shopping on9 macam
Lazada, and Mudah.My
 plus lelong.my trusted seller
more than mudah kot ;)

Sebab seller kat dlm web lelong.my ni semua kena berbayar tuk register.
Plus procedure nya kena letak salinan ic bagai la maybe tuk security in case
Bersedia utk apa apa jadi kot
 Kalau buyer nak shopping situ,
free je register :D

So I get my new knowledge.. 

Lepas berkenan je tengok product tu,
terus click register dulu kat bawah sekali.
Then dah siap semua tu,
must bukak email and activate and confirmed the account. 
Barulah login balik lelong.my tu
Then, pilih balik barang tu.

Click proceed to cart.
Nanti dia akan keluar details nak diisi 
Untuk postage. Macam alamat, nama, no phone gitu lah kan. Macam biasa lah.

Hee

;)

Then barulah keluar nak buat bayaran.
Masa bahagian payment ni i just direct try maybank2u aje. 
Senang.

 Bank bank lain pun ada tersusun kat bawah tuu boleh pilih yang mana ada.



Then automatic nya nanti seller dapat info tentang payment kita and
details product yang kita beli tu.



Ni dia akan keluar mcm ni la,
mcm form bill details belian kita.





Then tiap details atau pemberitahuan info lelong ni pun dia akan email kat kita.
Siap phone number seller and email seller dia akan PM kat email. Hoho
Kejap aje. Beberapa jam aje dah tukar status tu.

Dah shipped completed status dia.
 Means barang dah dipacking

Macam bawah ni contoh nya ;)


Ginilah contoh nak tgk status brg tuu.
 Sebelum 'shipped complete'
Dia tulis situ buyer dah bayar gitu la kot. Haha lupa nak screenshot! :D



Haa, selain tu ada email yg akan seller tu bagi tracking pos number. 
And all the details belian. 
Giteww la


:)

Nak yakin mcm mane seller dalam tu okay?
Biasa tengok kat situ review dia. And kita boleh ask seller direct kat bawah tu
(komen tuk tanya2 apa yang berkaitan)..

 Dan boleh jugak tgk berapa dah terjual barang seller tu..
 Lagi pun kebanyakan seller dlm web tu dari dalam Malaysia aje.
So barang akan lagi cepat smpai!
 Yeayy, 1-2hari je by pos. 

Senang aje kan sebenarnya?

Ni untuk sesiapa yang busy takde masa nak keluar boleh cuba beli online aje.
Then utk kemudahan kita if nak beli barang yang jauh dimata susah nak gapai tu. Hihi

Dan susah nak cari kalau dekat kita mungkin barang tu takde ke kan.
Gitu lahh

 :D

Alhamdulilahh.
Rasa ni aje lah sharing kalini, nanti tak paham boleh la try godek and tanya yang pro.
Saya ni budak baru belajar aje. Huhu kbaii~ 

Thanks.

SNAP WIDGET

Booking.com