Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Tuesday, 1 December 2015

Pizza Homemade ✿

Bismillahirahmanirahim ~

Kali ni sis nak share resepi pizza pulak,
Sebenarnya resepi ni asalnya sis nak buat Donut. Tetibaa dah siap semua baru perasan, takde sarang dia. Haha 

Okay, jangan kecam sis. Tapi still sis cuba jugak tuk tak membazir, dan teruskan dengan resepi ni buat dough pizza! :D
Cuma ni sis dah edit balik resepi
Listkan yg mana patut je tuk buat dough pizza

Bahan-bahan tuk dough;

-400g tepung gandum
-1 paket yis yang mauripan tu
-50g planta
-2sb gula pasir
-sedikit garam

Bahan-bahan tuk topping pizza;

- Sosej
- Daging burger potong kecil
- Bawang besar slice 
- Capsicum 
- Pes tomato 
- Cheddar cheese 
- sos cili 

(Lain lain boleh tambah kalau suka banyak bahan) 


Cara-cara ;

1. Masukkan yis, gula, air suam ke dalam mangkuk. Kacau rata. Dan biarkan ia dlm 10 minit.

2. Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, Masukkan garam. Kacau rata dgn senduk. Then, masukkan air yis yang dah berbuih. 

3. Kacau rata tepung. Bila dah sebati, uli dgn tangan. Dan rehatkan sekejap. Dalam 15 minit dah okay :)

4. After 15 minit, tumbuk dough yg dah kembang, ratakan pd dulang yang dah sedia tuk dibakar. Dulang tu sapukan lah dgn sikit planta. 

5. Ratakan dough dan topping pizza. Mulakan dgn pes tomato. Taburlah sosej, bawang, capsicum, daging tu, dan last baru cheese. Sos pun. 

6. Bakar pizza tu dalam 20 minit dgn suhu 160©. Kena tengok jugak selalu sebab atas peel tahap kepanasan oven masing2. Hee

Dahh siapp boleh lahh ngapp. Lagii sedapp weh makan panas panas! (;


No comments:

Post a Comment

Komen yang membina sangatlah dihargai :)

Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan jejak, akan saya jejaki blog anda ^^

SNAP WIDGET

Booking.com