Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Thursday, 16 April 2015

Jauh Sudut Hati.

April 16, 2015 0 Comments
Pejam celik, pejam celik.
April dah tak lama nak menutup tirai,

Masuk je Mei 2015.
Tak lama lagi,
 cukuplah perkahwinan kami 1tahun.

Tapi kami diuji,
Belum rezeki mendapatkan zuriat..
Aku diuji 2x kehilangan.
Yang 1st masa tu
 baby tak sihat/kandungan xmenjadi.
Masuk kali kedua perkara ni terjadi,
Aku xsedar aku pregnant..
2hari sebelum tau tu,
Kebetulan aku dan suami 
duk mengangkat peti ais. 

Walaupun masa tu kalau ikutkan,
Baru lg 4weeks+ tapi aku mmg sedih gilaa.
Kalaulah aku berjaga jaga.
Masa aku tau pregnant tu 
Aku ade buat UPT test.
Dann masa tu baru delay 2 hari period,
But 2line boleh nmpak.
Dan laju je naik.
So mase tu decide taknak check lagi.
Cuma nak berjaga. Tapi apakan daya.
Before that baru je angkat berat2.

T_T

Dah cukup menampakkan 2line :(


Yang jadi sedihnyaa,
Sebab masa bleeding tu,
Pegi check doctor..
Dia just scan, 
dan memang xdpt sahkan lagi on the spot, sbb 4week+ baru.
Xnampak lagi doctor ckp..

Pastu doctor sedapkan hati aku,
Ckp kita tunggu 2minggu lagi nak tgk ade pertumbuhan x. 
Kalau xde, consider as keguguran.
Sebab test 2line memang pregnant dah tu..

Lepas tu, aku jadi positifkan balik diri aku.
Buang kesedihan, kerumitan.
Ketulan dan darah ape yg turun 
Rupanya, memang betul baby dah takde 

Allah.. Sedih sangat rasa,
Sebab dlm masa menanti tu,
Siap si suami ni,
Selalu dah duk usap perut..

Allah, bersabar jela. 
Aku ni lagilah masa tu,
Siap dah bahasakan diri ibu,

T_T

Sedih sebab rasa mcm xjaga ia 
Dgn baik. Maafkan ibu ye nak.
Terima kasih Syg,
 krn membahagiakan kami walaupun sekejap..

Sejak sejak ni, 
Makin ramai yg kahwin,
Dan pregnant berjemaah..

Aku gembira utk dyeorang..
Dan mendoakan mereka dipermudahkan urusan hingga melahirkan.. 


Salu je sedapkan hati, nak bangkitkan semangat balik. Percaya.
Ada hikmah menanti.

Cuma kadang-kadang aku rasa gini ;

Ini aku rasa . . . 

Aku percaya..
Allah tu uji,
Bukan saja saja.
Ada hikmah besar yang mungkin
Akan dilihat nanti..

InsyaAllah segala usaha kami,
Akan dipandang Allah..
mungkin juga Allah nak gantikan dengan bentuk rezeki lain :)


ujian tambah sabar ;)




Aku takdelah berharap mana,
Tapi..
niatku cuma nak membahagiakan
Orang tuaku..
Memberi kebahagiaan kpd mereka..
Dgn punyai cucu cucu..

Dahla, tak larat nak berceloteh lagi
Penat sebenarnya.
Tolonglaa, jangan banyak tanya sgt 
Cukuplah aku dan suami 
je yg tahu hal sebenar..


Doakan jelah yang baik baik,
Semoga aku sihat sihat.
Tak sakit sakit
Semoga aku pun dipermudahkan utk punyai zuriat spt kalian..
Tabah dalam dugaan.

Takecare. Wassalam. 

Saturday, 11 April 2015

Erti Bahagia (:

April 11, 2015 0 Comments
-Bahagia Tanpa Syarat, Ustaz Ebit Lew-


"Bahagia ni, selalu orang tanya kan.
kalau masa duit banyak bahagia, tu belum bahagia lagi.. Masa duit sikit bahagia, tu betul betul bahagia.. 
Bahagia ni dekat hati..
Bila hati ni bahagia, dia kawen pun bahagia, tak kawen pun bahagia. Bukan taknak kawen, dah takdir jodoh tu tak kawen.. 

Ada anak bahagia, takde anak pun bahagia.. Tengah gaji, tengah bonus utk setahun gaji atau tak dapat apa pun bahagia.. 
sebab bahagia ni, daripada hati..

Orang yang benar benar bahagia ialah orang yg bila dia mengenal Allah.. 
Orang yg mengenal Allah, dia akan jadi sangat bahagia.." 













Tuesday, 7 April 2015

Love After Nikah - Honeymoon ✿

April 07, 2015

Assalamualaikum, 
Alhamdulilah.
Selamat disatukan dgn ikatan halal, 8 Mei dan
 walimatulurus kami pada 9hb Mei 2014.

Bawah ni merujuk gambar walimatulurus aku,
Heee 
Simple jep ;)






Lepas majlis tu, we ols ada masa hari kahwin aje. Hihi


suamiku hanya cuti kerja 1hari je.


Sadis jugakla rase
Then, terpisahla sekejap jasad ni.
Disebabkan majlis sebelah lelaki end of May.
Dalam 3 minggu jugak berjauhan.

Sedih pulak, baru nak belajar bercinta, 
Then dia balik Kuala Trg, keje.

 Tu pun malu gilaa dgn semua perkara, 

nak cakap pun tergagap,
 nak panggil "Abang" pun haih. Malu rasa. 
Lagi lah nak bahasakan diri "Sayang".

Ohhh susah, 
sebab dah terbiasa panggil dia nama je.
Berkaitan dgn perlakuan pun,
Sangat kekok
Tapi alhamdulilah,
 still boleh feel
 bunga bunga cinta berputik masa tuu.

Hehee :D


And start la berjauhan kejap.
Ya ampun, seminggu tak jumpa masa tu,
Dah macam setahun.
Dapatla merasaa haihh rindu si suami.
Berat jugak, 
drama airmata sangatt masa tu tauu.

Tapi ada jugaklah dia balik jumpa aku kat sini 1minggu 2 tu.

 Masa 1mggu lepas kawen tu, Mak sedara aku kawen dia balik.



Selfie pengantin baru 1minggu, hihi

29 Mei baru lah sambut menantu,
Baru lah merasa duduk berdekatan suami,
Barulah rasaa sebenarnya realiti life
Duduk bersama berdua + dengan family mertua.


Muka menahan rindu terr. Haha :p

Agak kekok jugak, 
dan susah jugak nak sesuaikan diri.
Yelah, rule rumah kita dengan rumah org 
Berbeza. 
But everything goes well.

Alhamdulilah,
 June tiba, 
kami pun pergi berhoneymoon la.
Decide mmg nak pergi dekat je,
 Lagipun dapat tahu kat negeri sendiri ni pun
Ada view cantek, tenang

And that place is.


PULAU REDANG



Tenang je view~

See, air diaa! Macam crystal. Terpukau tengok. SubhanaAllah

3D 2N we stayed there.

Sangat puashati. 
Alhamdulilah, seronokk sangat.
Kiteorang stay kat Redang Lagoon.
Murah and puashati lah.

Lebih kurang 300MYR per pax
And makan 5 kali sehari
Plus include ferry transfer ke Redang pergi balik.
Berbaloi lah
Dengan view yang stunning, masyaAllah
Dekat Redang ni. Kami stay di Redang Lagoon. Sini je owner Melayu dan chalet betul betul menghadap pantai cantik dan tempat sesuai nak mandi manda dgn dekat. Hehe

Rare 

Chalet di Redang Lagoon. Macam duk di kampung.
Cantikk!
Me and husband, selpie! (:


Dekat situ je mampu stay,
 tapi dah cukup menerujakan jiwaku dgn view nya + makanan nye.
To me, dah cukup best. 

Makanan semua best. Breakfast hingga BBQ dinner include semua. Petang pun ada hi tea tau. Best sangat. 

Pergi bawa diri je, tak payah bawak duit belanja banyak. Just datang dan enjoy the view! Mandi pantai sampai lebam. Hehe bawa anak anak pun sesuai sini


:D


Ini antara gambaran makan disana yang sempat dirakamkan

Amik kau,
bambam la breakfast pun full pinggan~
Haaa ni time BBQ, boleh bakar byk2, Hihi :P


*Snorkeling 3x.
Then ni cebisan kenangan snorkeling

Masa nak pegi snokerling, yg I tu bukan snokerling
Tu, masa dah blk dr snokerling. Hihi


-bawah ni masa snorkerling-

him-

beach boyy tu dah macam tarzann~

Haaa, Semangat kan diaorang.
Aku je penakut sikit. Hihi tapi best

nahh kawan comel aku jumpa kat sana~


We all berdua dengan vieww sanaa~

nampak jauh kan biru air laut pulau nihh :D

=')

Alhamdulilah, 
suami pun suka suasana kat sana.
Dan teringin nak pergi lagi.
InsyaAllah nanti kita pergi lagi ye

Sebenarnya banyak lagi nak letak pictures
Kenangan semua tu kat sini, 
Tapii apakan daya.
Line internet so lemah sangat~

Masa kat sana kiteorg ade sewa kamera yang underwater. Kedai dia kat chalet sebelah, hehe.
Banyak jugakla amik gambar view, and dlm air dgn ikan comel comel tu.

Nanti lah di updatekan lagi, jika diberi keizinanNya. Heee. 

Kbai penat den, sebab update ni pun 
Guna phone je. Haih malas nak on laptop~
Kbaii, pen off


Thanks for reading

Monday, 6 April 2015

✿ Saat Manis Itu (:

April 06, 2015 0 Comments

Assalamualaikum,

Berharap sekembalinya aku disini,
Bolehlah mencoret sikit sebanyak tentang beberapa tahap yg telah dihadapi 
dikecapi dlm hidup ku sejak beberapa tahun mendiamkan diri ni.

Alhamdulilah Alhamdulilah Ya Allah 

Setelah beberapa tahun diam, senyap sunyi. 
Dan selama aku senyap tu, Allah dah memakbulkan doaku.. 
Masuk 2013, aku mengenali seorang jejaka yang spt mana aku harapkan dulu. 

Sungguh, hadirnya mencuit hatiku. 
Naluri kuat menyatakan dialah yang aku nantikan.
Dia yang terima aku seadanya, yang tak pernah lupa mengingatkan aku tentang Allah.

Ingatkan aku tentang aurat, batas pergaulan.
Kami menganggap hubungan masa tu sbg kawan,
Dari awal perkenalan,
bahasa kami cuma panggilan nama. 
His name is Izzat Izzuddin.





Very nice person, so humble, soft spoken, bersederhana, kuat berusaha dlm apa jua.
Tak pernah ckp kasar, tak pernah marah tanpa sebab. Manis sangat. Bagiku dia sorg yg sgt cukup dh meruntun hati.. 

Pertama kali kami start berjumpa,masa tu setelah sekian lama kenal.
Almost 6months kenal baru jumpa.
Masa tu aku dah habis praktikal..

First time jumpa pun, ditemani Adik bongsu.
Kali kedua jumpa, masa hari raya aidilfitri yg kedua.
Rayaa tuu kejutt den,
Dia datangg ngn family semua. 
Semua dibawaknya, adik2, mak, tok.


Hahaa ;D

Kali ketiga jumpa, lepas 2 bulan tu.
Raya Haji.
Dia cakap mak dia nak meminang.
Hihihi 
Alhamdulilah.. 17 Oct 2013
Bertunanglah kami..
Ala kadar saja majlis kami. 




 Kalau ikutkan hati dah tak nak tunang,
Kalau ikutkan nak mudahkan, kahwin aje terus.

Tapi memikirkan yg kiteorg pun kenal tak sangat,
jadi rapat rapatkan hubungan family sikit.
Jadi elokla kenal dulu hati budi lebih dekat.
Lagipun mase tu tgh last semester study.

Alhamdulilah setelah 6bulan+ bertunang,
Kami sah menjadi suami isteri, 
pada 8Mei 2014..
 Dan sepanjang bertunang dlm perjalanan melalui liku2 darah manisss tu,
 Kami tak pernah berjumpa lagi.

Sangat memendam rindu laa masa tuu..
last decide, takpe la tak perlu la kita jumpa tanpa urusan, bimbang menjerumus maksiat.

Saat saat tu,
Nak setelkan urusan borang pernikahan pun semua by poslaju. Hihi

Alhamdulilah, dipermudahkan segala urusan.

Alhamdulilahh sangat..
Masa sepanjang kenal, tak pernah dia nak menggatal ke. Takde ajak ke arah kemungkaran ke. Takde.
 Dan itu sangatlah menerujakan hati aku mengenalinya.

Dan semakin yakin dgn jawapan isthikarah tu, awk lah pilihan terbaik.
We just follow the flow.

Then, berjumpalah kita di hari nikah.
Berjumpa sebagai Suami isteri.
Halalan toyyibban dah masa tuu.

Memangg tergugup gugupp,
Terketar ketar nak pegang tgn dia,
Nak salam, nak panggil hapee pun tak tkeluarr dr mulut ni. Hahaaa

Yelah selama ni main hentam panggil nama je.. :P 

Alhamdulilah,
 sah la kami sebagai suami isteri..
dengan 1 lafaz akad nikah (:


Saat manis berbunga bunga jiwa, seperti mekar nya bunga di tangan kami ;)
Alhamdulilah sangat,
Bersyukur mengenalimu Encik Suami, 
Terima kasih,
Menerima sayangg ni seadanya..
Menerima sayang menjadi permaisuri hidupmu.. Membantu Susah senang..
Menghulur tangan dgn ringan bantu sayang.. (: 



Sayang dan cinta abang, kerana Allah Taala.
Dulu kini dan selamanya..

Kbaiii 
Wsalam.

Next episodes, just wait k ~



Friday, 3 April 2015

Hai, I'm Back

April 03, 2015 0 Comments
Assalamualaikum, 
Allahu. 
SubhanaAllah. 

Berdebu berkulat tebal benor dah di 
Blog ni haaa. 
Last update on 2012.
HAHA 
Taktahu nak cakap ape.


So this is me. 2013 maybe! masa ni dah tunang kot,  Hihihi





Bukan malas,
Bukan takde masa,
Bukan alasan ni
Tapi realiti nya kehilangan kelupaan 
Password, email acc google. 
Terlupaa sangat dah email mana guna.

Pulak tu, 2012, 2013, 2014
sangat sibuk di alam study..

And alhamdulilah, lepas kerah ingatan pasal email, password n renew balik. 
Alhamdulilah dapat balik blog ni.

Dann, alhamdulilah jgk yg mana buruk buruk takde manfaat dulu ter update,
Kene delete delete dah, xmau la menanggung mengajak org berbuat dosa plk kan. Contoh dulu adelahh, berceloteh dlm ni ceritakan kisah couple lahh.
Sekarang dah delete dah post tu.
Sebab nyaa apa ? 

Sebab dah bertukar status dahh, dah ada live baruu~ 
K nanti sambung lagii celoteh disini. 
Nanti I sambung part lain. 


Rindu sangatttt blog ni, dan followers dlm ni..
even takle ramai mcm facebook kan? Hoho ;D

ketemu lagii, next part.


Lots of love,
-Husniey


Wasalam. 

SNAP WIDGET

Booking.com