Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Saturday, 27 May 2017

Perkara Sunat, Makruh​ dan Membatalkan Puasa

May 27, 2017 12 Comments
Assalamu'alaikum,

Salam Ramadhan semua bagi tahun 1438H
Di kesempatan yang ada ni belum terlambatkan

Husniey nak ucapkan :

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan, semoga anda semua sihat sejahtera, diberikan kesihatan yang baik dapat berpuasa dan beribadat yang terbaik tahun ni.. Moga kita dapat mengumpul bebanyak ganjaran dan pahala yang dijanjikan Allah dalam bulan mulia ini. 


Husniey nak kongsikan perkara sunnah ketika berpuasa, perkara makruh dan membatalkan puasa. Moga bermanfaat untuk anda semua! :)



Perkara Sunat, Makruh, & Yang Membatalkan Puasa : 


🎈Perkara Sunat Dilakukan Dalam Bulan Puasa : 
- Banyakkan membaca Al Quran
- Mandi Junub sebelum fajar
- Melewatkan sahur
- Berbuka dengan buah tamar dan benda manis.
- Perbanyakkan sedekah dan amal jariah
- Solat Terawih
- Segera berbuka bila waktunya

🎈Perkara Perkara Makruh Ketika Berpuasa : 
- Berkumur dengan keterlaluan
- Merasa makanan dengan lidah
- Bercakap perkara buruk
- Memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
- Gosok gigi setelah gelincir matahari
- Menderma darah
- Mencium isteri

🎈Perkara Perkara yang Membatalkan Puasa : 
- Makan & minum dengan sengaja
- Mengeluarkan air mani dengan sengaja
- Haid, nifas, wiladah (Lahirkan anak)
- Muntah
- Melakukan persetubuhan
- Gila walaupun sebentar
- Berbuka sebelum yakin masuk waktu maghrib
- Memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja 
 

Wednesday, 24 May 2017

Delicious Ramadhan : Special Cheesekut boleh dijadikan sebagai pemanis mulut ^^

May 24, 2017 12 Comments
Assalamu'alaikum 


Lagi beberapa hari dah nak masuk bulan Ramadhan, semoga kita semua berkesempatan berjumpa bulan Ramadhan tahun ni

Juadah kegemaran Husniey semasa berbuka puasa ada banyak sangat.. Tapi kali ni nak pilih juadah kegemaran : pemanis mulut. 

Husniey nak kongsikan resepi juadah pemanis mulut untuk berbuka puasa yang senang disediakan. 
Juadah ni sangat sesuai untuk seisi keluarga..  Kalau anda dah cuba buat sekali, mesti nak buat lagi nanti.. Percayalah ;)



Resepi ringkas pemanis mulut untuk berbuka puasa 







❤
SPECIAL CHEESEKUT (Milo + Nestum)
  • Bahan - Bahan :  Biskut jagung kosong tanpa perisa, Cream Cheese 250g, Susu Segar (tak kisah brand apa), Susu Pekat 1 tin
  • Bahan untuk hiasan : Sedikit Milo dan Nestum serta chocolate rice untuk taburan
🎈Cara cara untuk buat cukup mudah dan senang : 
  1. Keluarkan cream cheese dari peti, putarkan dalam mixer bersama susu pekat dan susu segar. Putar sehingga sebati (Jangan terlalu pekat atau terlalu cair) 
  2. Masukkan sedikit esen vanilla 
  3. Biskut dan susu segar : Celup sekejap dalam susu segar, letakkan dalam bekas 
  4. Susun biskut lapisan pertama dalam bekas
  5. Letakkan cream cheese yang diputar di atas lapisan biskut
  6. Ulang langkah 5 dan 6. Di setiap lapisan boleh letakkan milo di tepi bekas, supaya nampak menarik. 
  7. Hiaskan bahagian atas sekali dengan chocolate rice dan nestum 
  8. Bekukan di dalam peti sejuk selama 4 jam ke atas 
*MAKAN DENGAN GEMBIRA SEMASA BERBUKA PUASA (sebagai pencuci mulut)" =)



Ini contoh yang husniey buat untuk berniaga dulu, tahun 2015
Boleh juga buat dalam bekas gini senang setiap sorang dapat satu ~








Anda sibuk? Tak sempat nak keluar beli barang, jangan risau anda boleh dapatkan barang barang dapur di Lazada. 


Bahan bahan yang husniey nak gunakan untuk buat Cheesekut ni semua terdapat di Lazada :-
Senang kan semua kat sini 



Murah sangat ni ~ 



Nestum pun berbaloi harga ni, 
boleh juga dibuat minum semasa bersahur


Biskut jacob's diperlukan untuk buat cheesekut kita ^^



Milo pun murah boleh buat hiasan juadah pemanis mulut seperti di atas 









Apa yang Husniey mampu jamin,
Harga barang di Lazada memang murah dan berbaloi, menjimatkan masa bagi anda yang sibuk, dah tak perlu keluar rumah dan beratur panjang di mana mana Shopping Mall.. Proses penghantaran pun tak lama dalam masa sehari selalunya dah dapat tau.. 

"Jangan lupa membeli belah di Lazada,
Sales besar-besaran tau, 

Marhaban Ya Ramadhan & Riang Ria Raya sales bermula 
19 May sehingga 30 Jun 2017, diskaun sehingga 90%, hanya di Lazada!
Nikmat dikongsi bersama"








Jom para blogger sama sama meriahkan contest sedang berlangsung ini ^^, 
LAZADA nak pilih sehingga 80 pemenang, best tu sehingga 23 Jun 2017(^_^)



klik pada banner untuk join Ramadhan Raya Blogger Contest

Tuesday, 23 May 2017

Nilai Diri Sendiri - Wordless

May 23, 2017 12 Comments

Perkongsian yang membuka mata dan minda. Moga kita jaga kualiti diri sendiri untuk Pencipta kita. 


Tengok gaya lipat sejadah dah tahu 😂
Tengok gaya jaga telekung digumpal ronyok tergulung macam sushi. Huhu


Moga kita tak begituu 


Sumber dari Facebook Abang Bikai😊


Wednesday, 17 May 2017

Taman Rekreasi Pulau Kekabu, Marang sesuai untuk photoshoot!

May 17, 2017 12 Comments
14 May 2017 | Jalan Jalan di Taman Rekreasi Pulau Kekabu, Marang Terengganu


Assalamu'alaikum,
Harini nak kongsikan aktiviti Ahad lepas bersama adinda Husniey namanya Che Engku Balqis.
Balqis ni baru je habis matrik, haritu kami sekeluarga besar bercuti ke Pulau Kapas dia tak dapat ikut sebab sibuk nak exam. Kira macam ajak dia lepaskan stress lah. Gituu.. Kebetulan minggu lepas mak ayah datang rumah nak hadiri kenduri saudara di Kuala Terengganu ni jugak, so dia tinggalkanlah adinda dikasihi ni bersama Husniey. Tak plan beria pun. Alhamdulillah..

Sebelum ke Pulau Kekabu ni, kami bersuka ria di Pulau Kapas dulu.. Nantikan entri tu, heee sebab banyak gambar belum habis edit lagi.. So kita cerita kisah ni dulu laa.. 😂 😂

One word bila tengok permandangan di kawasan sini, SubhanaAllah!

Sungguh cantik permandangan disini.. 😍


Pulau Kekabu ni bukan kena naik bot ke apa. Dekat je dengan jeti Marang. Jalan kaki je.. Sebelum ni pernah singgah di Taman Rimba Marang je, berdekatan lah dengan Pulau Kekabu ni.. Boleh baca SINI entri yang lepas..


Jap lagi akhir entri husniey kongsikan peta ye

Lokasi pantai cantik ni baru husniey tahu. Ya, baru tahu! Haha padahal dah 3 tahun menetap di Kuala Terengganu sejak kahwin. Dulu duk daerah Kemaman bersama keluarga ☺️

Bukan selalu pun ada masa nak jalan jalan. Suami payah nak cuti, kalau jalan jauh atau nak balik kampung, baru dia ambil cuti

Tapi rasanya baru lagi dinaiktaraf tempat ni, sebab nampak kemudahan yang ada macam baru dibina.

Kemudahan : Ada tandas awam, beberapa gerai gerai jualan, ada padang bola, playground untuk kanak kanak di kawasan ni..


Padang bola, tandas awam, siap ada shower kat luar lagi. Heee. 

Pantainya cantik sangat. Landai je.. Tak pasti boleh mandi ke tak, tapi pantai di Terengganu ni kebanyakannya tak boleh mandi kecuali di pulau.. Please take note ye. Sebab permukaan pantai yang tetiba dalam, bahaya. Kalau musim ombak besar tu lagi lahh, bahaya. Kebanyakannya tak sesuai untuk mandi. Berkelah okay je 😊👍



Permandangan Indah dan Unik. 
Suasana keindahan sekitar kawasan Pulau Kekabu.

Village view sangatt 😍😍 


Sungai kecik. Jernih je air.. Menarik kan permandangan ni? Rasa nak lukis je ^^,
Kami duk lepak sini kejap sambil minum air makan makan, haa ngantuk duk sini. Angin sepoi sepoi bahasa pulak. Nikmat sungguh! 😍


Yang menjadikan permandangan di sini unik, kawasan ni ada muara sungai + ada paya bakau + ada juga pantai.. Haa boleh bayangkan tak.. Cantikkk. Tengok dalam gambar tak dapat feel rasa cantik. Dapat tengok jelas, depan mata sendiri. Mesti nak menjerit je rasa. "Wahh cantiknyaa.."🙊🙊



See this map ~ KEJADIANNYA SEMULAJADI 




Kami jalan kaki je merentasi jambatan nak ke kawasan pantai, jom layan gambar ;



Jambatan ni motor kereta pun lalu, sibuk jugak la so kena jalan laju laju.. Haha tapi sempat pulak duk bergambar 😂


Batu batu besar ni ~ 




Lagi view indah 😍

Haih cantik kan. Macam kat Melbourne je. Haha padahal tak pernah sampai lagi Melbourne 😂 
Ke macam Sydney? HAHA reka nguh.




Jalan jalan lagi ke depan. Jumpa buaian ala Lombok ni ~ 
Rupanya kat pantai ni pun ada, tak berebut pulak tu dengan orang lain masa kami nak bergambar. Orang tak ramai sangat. 
Maybe sebab hari bekerja. 

panas ketik cuaca ~ 








Hari minggu ramailah kot orang tempatan duk berkelah kat sini 😍





Permandangan di kawasan muara sungai :








Gambar kawasan sekitar pantai ❤

Falling in loveeee with this place!






Paya bakau ~


Sungai ~~ 


Muka main panas, tona muka makin gelap terserlah disitu! =P




Ada banyak pokok kelapa, pokok rhu, pokok bakau.. Sungainya pun bersih jernih.
Jambatan yang menghubungkan ke Pulau Kekabu ni ada dua..



Ni jambatan yang berdekatan dengan​ Pasar Marang. Jalan kaki sikit je dari situ


Ni jambatan belah jauh sikit. Kami jalan kaki habis seluruh kawasan ni. 
Feeling kurus sekejap! Haha 



Gambar selfie tak banyak, sebab muka berlengaih dah 😂

Masa pergi ni baru balik pulau, memang comot habis




Nah saya kongsikan peta lokasi ke Pulau Kekabu ni  :






Niat asalnya nak jalan jalan di Pulau je, tapi dah jadi dua destinasi dapat dilawati haritu,

Alhamdulilahhh, syukur dapat lihat pelbagai keindahan ni, tenang betul hati ^^, 




TERIMA KASIH BACA, kalau rajin komen lah sekali ye :)

Tuesday, 16 May 2017

Ku Sayang Semua Guru

May 16, 2017 2 Comments
16 May | Hari Guru

Assalamu'alaikum,
Ada kesempatan​ harini nak menulis sedikit ucapan. Tak sikit, panjang jugak ni hahaa

"Selamat Hari Guru buat semua guru yang tercinta. Dari zaman tadika sehingga tamat sekolah menengah. Masuk pula ke Ipta Politeknik Ibrahim Sultan pensyarah-pensyarah​ di politeknik juga tak dilupakan.. Jasa kalian sangat disanjung tinggi.. Mengenali peribadi guru guru yang hebat dan mencedok pula ilmu dari mereka. Semoga Allah jaga kalian dimana pun kalian berada." 










Sungguh dari lubuk hati, husniey sayang semua tenaga pendidik. Kebanyakannya husniey kenali mereka sangat baik, hati murni dan jujur dalam mendidik.. Tak lelah memberi nasihat. Ada yang menganggap seperti anak sendiri. Ada cikgu zaman sekolah rendah bila terserempak jumpa diluar, masih lagi dapat cam wajah husniey walau bertahun tahun tak tengok dan masih lagi tak berubah sifat baik dan ramah mesra

Ada yang diantara guru guru ni, masih lagi berkawan dan bertegur sapa di Facebook. Ada yang Husniey rindu sangat. Ada yang dah tua / uzur. Ada juga yang dah takde di dunia ni.. Moga kalian terus dilimpahi rahmat dari Allah.

Sikap tak berputus asa mendidik & positif dari guru-guru ni, dalam diam membentuk peribadi yang baik dan berkesan dalam diri pelajar.. 👍👍

❤Selain tu, tak lupa jasa guru yang mengajar Memandu - Guru yang mengajarkan Fardhu Ain & Al Quran.. 





Bos di tempat kerja Husniey lama lama dulu, juga bagi Husniey mereka juga adalah seorang guru! Banyak pengalaman kerja yang dapat dipelajari.. 😊
Alhamdulillah. TQ


Kenangan semasa pertama kali bekerja di Pasaraya Sakan, Kemaman. Masa ni umur 16 tahun, 2009 cuti sekolah akhir tahun. Walaupun sekejap je kerja, (2 bulan)
tapi banyak pengalaman dapat dicedok. Ada kawan2 yang masih tetap berkawan sampai la nii 😍


Gambar semasa kerja part time F & B waitress wedding di Resort 4 bintang di Johor Bharu, masa ni masih study Diploma di Politeknik Pasir Gudang

❤Guru Terbaik ialah Ibu Bapa! 😍
Love them so much. Banyak sangat mak ayah ajarkan, beri teguran. Setakat rotan merotan tu dulu masa kecik dah terbiasa..

Dulu ye, mereka sangat garang dalam membesarkan Husniey..(anak sulung, biasalah)
Tapi tak pernah nak terasa hati atau berdendam, sebab apa?
Sebab bila dah dewasa ni, dah kahwin pulak tu. Husniey sedar semua tuu kerana sayang, dan mereka mendidik dari awal..
Husniey dulu tak nakal mana pun, tapi mereka amat titikberatkan dalam hal didikan Agama dan Akhlak..

Ibu bapa kita ni tak lain tak bukan cuma nak anak anak jadi 'ORANG'
Orang yang baik budi, berguna tuk masyarakat dan mestilah supaya jadi yang terbaik untuk diri sendiri..



❤ Apa lagi yang best dalam menghuraikan definisi Guru ni?

Antara guru terbaik juga selepas ibu bapa ialah PENGALAMAN. Tak kira pengalaman lalu atau pengalaman akan datang.. 👍

Bila menceritakan tentang pengalaman, tiap orang Allah bagi mereka lalu keadaan yang berbeza.. (ikut kemampuan diri)
Alhamdulillah walau baru je 24 tahun hidup ni, Subhanallah husniey bersyukur sangat, pengalaman adalah hadiah dan juga 'guru' untuk dirujuk bila ada situasi baru..

✔️Pengalaman juga mematangkan gaya fikiran 

Terima kasih guru guru. Ramai jugak kenalan, serta saudara mara yang bekerja dalam bidang pendidik ni.. All the best. Semoga murah rezeki, kerja biar ikhlas.. InsyaAllah akan mendapat ganjaran hebat dari Allah (pasti) ❤☺️

Terima kasih baca sampai habis ❤


Love, Husnieyhusain​ 

Thursday, 11 May 2017

Cadangan Menu Masakan Untuk Berbuka Puasa

May 11, 2017 16 Comments


Assalamu'alaikum, 
Harini husniey berkesempatan duk belek page resepi dan group Masak Apa Hari Ni (MAHN) kat Facebook, lama dah tak belek patutlah takde idea nak masak apa kat umah nii.. Bila dah tengok orang masak tu masak ni, terus bermacam idea yang datang.. 😂

Jangan salah faham kalau ada kengkawan yang selalu share menu dia kat media sosial, perkara tu membantu kaum ibu dan kaum isteri di rumah, untuk memberi idea dalam masakan seharian mereka. 
Bukan mereka nak show off pun.
Bukan mudah tau jadi surirumah / isteri / ibu. Tiap hari nak mikir menu apa yang perlu dimasakkan untuk keluarga. Tabik spring kat kaum wanita diluar sana 👍👍❤


Memandangkan bulan Ramadan tak lama lagi dah nak datang.. Selalunya bila bulan puasa ni husniey suka masak kat umah je, biar simple je pun masakan Husniey 😊

Ada beli jugak juadah di bazaar, tapi sedia maklum saban tahun kalau ke bazaar Ramadan harga makanan makin mahal. Beli sikit je dua tiga jenis pun berhabis RM 20+ jugak

Baik masak jelah. Huhu sihat, puashati dan selamat duit. Pernah jugak beli juadah di bazaar, bila nak berbuka puasa tu tengok macam dah nak basi. Terus terbantut nak makan 😂

Okay, ni menu masakan yang berjaya husniey senaraikan : -
Sajalah nak share kat sini. Kadang kaum wanita diluar sana tak tahu nak match lauk pauk dalam masakan :

Cadangan Menu :


 1 : Sambal sotong, ikan kerisi, poyok & cili + budu, ulam ulaman.
 2 :  Ikan Cencaru Panggang + Air asam
 3 : Ikan Selar Goreng + Sambal Belacan + Sup Sayur (Bendi / Petola)
 4 : Daging Jeruk + Nasi Putih + Sayur Campur Goreng Belacan
 5 : Sambal Sardin + Sayur Kailan Ikan Masin +  keropok keping.
 6 : Ikan Bakar (Siakap @ lain2)
 7 : Udang Masak Tempoyak + Petai
 8 : Kari Ikan & Bendi + Sambal Belacan
 9 : Ketam Masak Lemak Cili Api
 10 : Spagetti Bolognese
 11 : Paprik Ayam + Sayur Goreng
 12 : Ikan Singgang + Budu + Ulam (Timun / Salad)
 13 :  Gulai + Sambal Belacan + Ayam Goreng Berempah
 14 : Sambal Ikan Bilis Petai
 15 : Tomyam Sardin / Tomyam Seafood.
 16 : Mee Kari (Kerang)
 17 : Ikan Sweet Sour
18 : Nasi Ayam
 19 : Asam Pedas Ikan
 20 : Sambal Telur Rebus + Ayam Panggang Madu 

    Ni kiranya nanti kalau husniey nak masak cuma pilih secara random jelah menu ni. Ikut tekak haritu rasa nak makan apa 😂 😂

    Hahaaha.

    Buat 20 menu je dulu , sebab memang besar kemungkinan akan ada jugak makan di restoran, atau berbuka di masjid, atau balik kampung berbuka di umah mak kan..

    Tak pun kot ada rezeki dapat jemputan berbuka di hotel mewah ke kann ~ Haa berangann ~ 😂


    Nah belanja gambar masakan Husniey sikit. Hihi

    Ni tahun lepas, 1st day puasa dah buat nasi minyak ayam merah, Haha beria sangat nii.. 

    Ikan singgang + budu. Sedapp nii ❤ 


    Nasi Lemak Sambal Ikan Bilis ❤


    Sayur masak lemak + Seafood masak merah + Ikan goreng 


    Ikan bersambal + Sayur Kacang Panjang goreng ❤



    Tomyam campur ❤ 




    Itu sahaja perkongsian kali ini, moga ada manfaat! 


    Terima kasih baca! Haaa kalau ada idea tuu, silalah share kat ruang komen. Mana tahu dapat membantu kawan kawan lain yang mencari dan memikirkan idea menu masakan 😊 😊 

    SNAP WIDGET

    Booking.com