Ku Sayang Semua Guru

by - 6:43 pm

16 May | Hari Guru

Assalamu'alaikum,
Ada kesempatan​ harini nak menulis sedikit ucapan. Tak sikit, panjang jugak ni hahaa

"Selamat Hari Guru buat semua guru yang tercinta. Dari zaman tadika sehingga tamat sekolah menengah. Masuk pula ke Ipta Politeknik Ibrahim Sultan pensyarah-pensyarah​ di politeknik juga tak dilupakan.. Jasa kalian sangat disanjung tinggi.. Mengenali peribadi guru guru yang hebat dan mencedok pula ilmu dari mereka. Semoga Allah jaga kalian dimana pun kalian berada." 










Sungguh dari lubuk hati, husniey sayang semua tenaga pendidik. Kebanyakannya husniey kenali mereka sangat baik, hati murni dan jujur dalam mendidik.. Tak lelah memberi nasihat. Ada yang menganggap seperti anak sendiri. Ada cikgu zaman sekolah rendah bila terserempak jumpa diluar, masih lagi dapat cam wajah husniey walau bertahun tahun tak tengok dan masih lagi tak berubah sifat baik dan ramah mesra

Ada yang diantara guru guru ni, masih lagi berkawan dan bertegur sapa di Facebook. Ada yang Husniey rindu sangat. Ada yang dah tua / uzur. Ada juga yang dah takde di dunia ni.. Moga kalian terus dilimpahi rahmat dari Allah.

Sikap tak berputus asa mendidik & positif dari guru-guru ni, dalam diam membentuk peribadi yang baik dan berkesan dalam diri pelajar.. 👍👍

❤Selain tu, tak lupa jasa guru yang mengajar Memandu - Guru yang mengajarkan Fardhu Ain & Al Quran.. 





Bos di tempat kerja Husniey lama lama dulu, juga bagi Husniey mereka juga adalah seorang guru! Banyak pengalaman kerja yang dapat dipelajari.. 😊
Alhamdulillah. TQ


Kenangan semasa pertama kali bekerja di Pasaraya Sakan, Kemaman. Masa ni umur 16 tahun, 2009 cuti sekolah akhir tahun. Walaupun sekejap je kerja, (2 bulan)
tapi banyak pengalaman dapat dicedok. Ada kawan2 yang masih tetap berkawan sampai la nii 😍


Gambar semasa kerja part time F & B waitress wedding di Resort 4 bintang di Johor Bharu, masa ni masih study Diploma di Politeknik Pasir Gudang

❤Guru Terbaik ialah Ibu Bapa! 😍
Love them so much. Banyak sangat mak ayah ajarkan, beri teguran. Setakat rotan merotan tu dulu masa kecik dah terbiasa..

Dulu ye, mereka sangat garang dalam membesarkan Husniey..(anak sulung, biasalah)
Tapi tak pernah nak terasa hati atau berdendam, sebab apa?
Sebab bila dah dewasa ni, dah kahwin pulak tu. Husniey sedar semua tuu kerana sayang, dan mereka mendidik dari awal..
Husniey dulu tak nakal mana pun, tapi mereka amat titikberatkan dalam hal didikan Agama dan Akhlak..

Ibu bapa kita ni tak lain tak bukan cuma nak anak anak jadi 'ORANG'
Orang yang baik budi, berguna tuk masyarakat dan mestilah supaya jadi yang terbaik untuk diri sendiri..



❤ Apa lagi yang best dalam menghuraikan definisi Guru ni?

Antara guru terbaik juga selepas ibu bapa ialah PENGALAMAN. Tak kira pengalaman lalu atau pengalaman akan datang.. 👍

Bila menceritakan tentang pengalaman, tiap orang Allah bagi mereka lalu keadaan yang berbeza.. (ikut kemampuan diri)
Alhamdulillah walau baru je 24 tahun hidup ni, Subhanallah husniey bersyukur sangat, pengalaman adalah hadiah dan juga 'guru' untuk dirujuk bila ada situasi baru..

✔️Pengalaman juga mematangkan gaya fikiran 

Terima kasih guru guru. Ramai jugak kenalan, serta saudara mara yang bekerja dalam bidang pendidik ni.. All the best. Semoga murah rezeki, kerja biar ikhlas.. InsyaAllah akan mendapat ganjaran hebat dari Allah (pasti) ❤☺️

Terima kasih baca sampai habis ❤


Love, Husnieyhusain​ 

You May Also Like

2 comments

  1. Di sekeliling kita terlalu banyak dan ramai guru tanpa kita sedar...moga apa sahaja ilmu kebaikkan yang kita perolehi..kita amalkan..ianya juga moga menjadi saham akhirat untuk mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu PC.. Semua orang yang hadir disekeliling ni merupakan guru dan murid murid 👍👍

      Kita saling belajar antara satu sama lain 🌸

      Delete

Komen yang membina sangatlah dihargai :)

Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan jejak, akan saya jejaki blog anda ^^