Perkara Sunat, Makruh​ dan Membatalkan Puasa

Assalamu'alaikum,

Salam Ramadhan semua bagi tahun 1438H
Di kesempatan yang ada ni belum terlambatkan

Husniey nak ucapkan :

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan, semoga anda semua sihat sejahtera, diberikan kesihatan yang baik dapat berpuasa dan beribadat yang terbaik tahun ni.. Moga kita dapat mengumpul bebanyak ganjaran dan pahala yang dijanjikan Allah dalam bulan mulia ini. 


Husniey nak kongsikan perkara sunnah ketika berpuasa, perkara makruh dan membatalkan puasa. Moga bermanfaat untuk anda semua! :)



Perkara Sunat, Makruh, & Yang Membatalkan Puasa : 


🎈Perkara Sunat Dilakukan Dalam Bulan Puasa : 
- Banyakkan membaca Al Quran
- Mandi Junub sebelum fajar
- Melewatkan sahur
- Berbuka dengan buah tamar dan benda manis.
- Perbanyakkan sedekah dan amal jariah
- Solat Terawih
- Segera berbuka bila waktunya

🎈Perkara Perkara Makruh Ketika Berpuasa : 
- Berkumur dengan keterlaluan
- Merasa makanan dengan lidah
- Bercakap perkara buruk
- Memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
- Gosok gigi setelah gelincir matahari
- Menderma darah
- Mencium isteri

🎈Perkara Perkara yang Membatalkan Puasa : 
- Makan & minum dengan sengaja
- Mengeluarkan air mani dengan sengaja
- Haid, nifas, wiladah (Lahirkan anak)
- Muntah
- Melakukan persetubuhan
- Gila walaupun sebentar
- Berbuka sebelum yakin masuk waktu maghrib
- Memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja 
 

Comments

  1. Peringatan yg baik husniey. Kadang2 kita selalu lupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Ana, mudahan bermanfaat untuk yang terlupa.. 🌸

      Delete
  2. Terima kasih atas perkongsian. memang sangat bermanfaat ni agar kita tidak alpa dan lalai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama - sama awak 🌸

      Mudah mudahan

      Delete
  3. part merasa tu mmg kekadang tu terasa nak rasa dulu2...terima kasih atas ingatan Husniey..selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. kadang was was tak tahu sedap ke tak kan, takpe kak boleh cuba ambik bau pulak.. tangkap bau masakan tu dengan tangan. InsyaAllah sedap.. kalau bau pun dah best πŸ‘❤

      Delete
  4. Thanks di atas perkongsian ni. baru-baru puasa ni kadang-kadang selalu la lupa hihi.
    Selamat berpuasa! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcomeee.. Tulahh kadang kita terlupa.. kena refresh balik tiapkali puasa. Thank you cikgu syed.. πŸ‘πŸ˜Š

      Delete
  5. Very informative sharing. Thanks tau. Memang kadang2 kita lupa. :)

    ReplyDelete
  6. A good reminder Husniey. Puasa setahun sekali, kadang2 lupa juga kan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Siqah, lumrah sebagai manusia ni sering terlupa, kena saling mengingati :)

      Delete

Post a Comment

Komen yang membina sangatlah dihargai :)

Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan jejak, akan saya jejaki blog anda ^^

Popular posts from this blog

✿Trip ke Pulau Kapas✿

Pakej Pulau Kapas, Terengganu 2017 πŸ’•

Lirik Lagu Maher Zain yang Buat Kita Kagumi Kuasa Allah