Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Monday, 31 July 2017

Bebelan 31 Julai 🌸

July 31, 2017 3 Comments
Assalamualaikum..

Di hari terakhir bagi bulan Julai ni,
 31 Julai 2017 Isnin

Husniey sajalah kan nak update,
Seriously husniey sedar je bulan ni kurang sikit nak update blog..

Bukan tak nak sharing apa apa, tapi banyak urusan serta ujian dan cabaran sikit bulan Julai tahun ni.. 😭

Alhamdulillah sedar tak sedar,
dah 117+ Pageviews blog husniey ni..


Terima kasih kalian. Tahu, ramai yang membaca. Ramai yang datang singgah.
Mudahan rezeki berlimpah ruah lagi lepas ni.. insyaAllah..

Mana yang terkurang, mintak halalkan. Husniey cuba habiskan bulan 8 ni jugak pasal cerita ke Jepun haritu..
Heeee sikit aje lagi.
Nak sharing pasal tempat kami lawat, dan pembelanjaan.  Pastu selit cerita pengalaman di sana.

Semua dah dalam draf dari masa kat Japan lagi, tapi mood hilang nak menulis. ("Macam macam lah alasan, kalau dah malas tu mengaku jelah kan") hahaa takdelah malas teruk pun. 
Serius husniey memang sibuk sikit, pastu susah nak fokus kat blog kalau dah banyak hal dan urusan.. πŸ˜‚

Yang jadi lambat nak siapkan posting jalan jalan ke Japan tu sebabnya (husniey akan edit balik, tambah part yang terlupa nak cerita, pastu bila dah tercerita maklum laa makin panjang pulak entri tu.. hahahahaha.
Then edit lagi nak bagi ringkas tapi padat)!
Kononlah ringkas tapi padat. Haaa tu dia bukan senang kan nak menulis.. Kagum betul kat penulis novel, buku-buku​ ilmiah

Husniey selalunya suka selitkan pengalaman sendiri, so tu yang akan makan masa sikit, sebab nak hadirkan perasaan bila baca. Nanti dah tua, boleh baca balik dengan hadirkan perasaan teruja sekalii. Haha gituu. Apalah makin merepek dah ni


Hahaha, okay dah sebelum makin panjang entri ni
Husniey tutupi dengan kata maaf..

Maaf ya kalian.. Akan cuba sebaik mungkin berblog walking di blog anda 😊 😊

Pssst Hi August, my favourite month. Semoga Allah mudahkan urusan, berikan keajaiban bagi yang dalam kesusahan atau penantian 😊😊

Sunday, 30 July 2017

Makna ayat dari Surah Al Mulk

July 30, 2017 3 Comments

Surah Al Mulk, Juz' 29 mengandungi 30 ayat..


Bismillahirrahmanirrahim​.
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

❤ 1. Maha Berkat (serta Maha Tinggilah kelebihan) Tuhan yang menguasai pemerintahan (dunia dan akhirat); dan memanglah Ia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu;

❤ 2. Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)

❤ 3. Dia lah yang telah mengaturkan kejadian tujuh petala langit yang berlapis-lapis; engkau tidak dapat melihat pada ciptaan Allah Yang Maha Pemurah itu sebarang keadaan yang tidak seimbang dan tidak munasabah; (jika engkau ragu-ragu) maka ulangilah pandangan - (mu) - dapatkah engkau melihat sebarang kecacatan?

❤4. Kemudian ulangilah pandangan (mu) berkali-kali, nescaya pandanganmu itu akan berbalik kepadamu dengan hampa (daripada melihat sebarang kecacatan), sedang ia pula berkeadaan lemah lesu (kerana habis tenaga dengan sia-sia).

❤ 5. Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang.

❤ 6. Dan bagi orang-orang yang kufur ingkar terhadap Tuhan mereka, disediakan azab neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat kembali.

❤ 7. Apabila mereka dicampakkan ke dalamnya, mereka mendengar suara jeritannya meraung-raung, sedang ia menggelegak.

❤ 8. Hampir-hampir ia pecah berkecai-kecai kerana kuat marahnya. Tiap-tiap kali dicampakkan ke dalamnya sekumpulan besar (dari orang kafir), bertanyalah penjaga-penjaga neraka itu kepada mereka: "Tidakkah kamu pernah didatangi seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran (di dunia dahulu)?"

❤ 9. Mereka menjawab: "Ada! Sebenarnya telah datang kepada kami seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran, lalu kami dustakan serta kami katakan (kepadanya): Allah tidak menurunkan sesuatupun, kamu (wahai orang yang mendakwa menjadi Rasul) hanyalah berada dalam kesesatan yang besar! "

❤ 10. Dan mereka berkata: "Kalaulah kami dahulu mendengar dan memahami (sebagai orang yang mencari kebenaran), tentulah kami tidak termasuk dalam kalangan ahli neraka".

❤ 11. Akhirnya mereka mengakui dosa-dosa mereka (sebagai orang-orang yang kufur ingkar), maka tetaplah jauhnya rahmat Allah dari ahli neraka.

❤ 12. Sesungguhnya orang-orang yang takut (melanggar hukum) Tuhannya semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab Tuhan, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.

❤ 13. Dan tuturkanlah perkataan kamu dengan perlahan atau dengan nyaring, (sama sahaja keadaannya kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan segala (isi hati) yang terkandung di dalam dada.

❤ 14. Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? Sedang Ia Maha Halus urusan PentadbiranNya, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya!

❤ 15. Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya).

❤ 16. Patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Tuhan yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menunggang-balikkan bumi menimbus kamu, lalu bergegarlah bumi itu dengan serta-merta (melenyapkan kamu di bawahnya)?

❤ 17. Atau patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Allah yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menghantarkan kepada kamu angin ribut yang menghujani kamu dengan batu; maka dengan itu, kamu akan mengetahui kelak bagaimana buruknya kesan amaranKu?

❤ 18. Dan demi sesungguhnya! orang-orang (kafir) yang terdahulu daripada mereka telah mendustakan (rasul-rasulnya lalu mereka dibinasakan); dengan yang demikian, (perhatikanlah) bagaimana buruknya kesan kemurkaanKu.

❤ 19. Patutkah mereka menutup mata dan tidak memerhatikan (kekuasaan Allah pada) burung-burung yang terbang di atas mereka, (siapakah yang menjaganya ketika) burung-burung itu mengembang dan menutupkan sayapnya? Tidak ada yang menahannya (daripada jatuh) melainkan (kekuasaan) Allah Yang Maha Pemurah. Sesungguhnya Ia Maha Melihat serta mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

❤ 20. Bahkan siapa dia yang menjadi tentera bagi kamu, yang akan menolong kamu selain dari Allah Yang Maha Pemurah? (Sebenarnya) orang-orang yang kafir tidak lain hanyalah berada dalam keadaan terpedaya.

❤ 21. Atau siapa dia yang dapat memberi rezeki kepada kamu jika Allah menahan rezekiNya? (Tidak ada sesiapapun), bahkan mereka (yang musyrik itu) kekal terus dalam keadaan sombong angkuh serta melarikan diri (dari kebenaran).

❤  22. Maka adakah orang yang berjalan (melalui jalan yang tidak betul, yang menyebabkan dia selalu jatuh) tersungkur di atas mukanya: boleh mendapat hidayah - atau orang yang berjalan tegak betul, melalui jalan yang lurus rata?

❤ 23. Katakanlah (wahai Muhammad): "Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada), dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (untuk kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur".

❤ 24. Katakanlah lagi: "Dia lah yang mengembangkan kamu di bumi, dan kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan".

❤ 25. Dan mereka (yang ingkar) berkata: "Bilakah datangnya (hari kiamat) yang dijanjikan itu, jika betul kamu orang-orang yang benar?"

❤ 26. Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya ilmu pengetahuan (tentang masa kedatangannya) hanya ada pada sisi Allah, dan sesungguhnya aku hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran yang terang nyata".

❤ 27. Kemudian apabila (datang kiamat dan) mereka melihat (azab) yang dijanjikan itu secara dekat, muramlah muka orang-orang yang kafir itu, serta dikatakan (kepada mereka): "Inilah dia yang dahulu kamu kerap kali minta disegerakan kedatangannya!".

❤ 28. Tanyalah (wahai Muhammad, kepada mereka): "Bagaimana fikiran kamu, jika Allah binasakan daku dan orang-orang yang bersama-sama denganku (sebagaimana yang kamu harap-harapkan), atau Ia memberi rahmat kepada kami (sehingga kami dapat mengalahkan kamu), - maka siapakah yang dapat melindungi orang-orang yang kafir dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?".

❤ 29. Tegaskan (wahai Muhammad, kepada mereka): "Allah Dia lah Yang Maha Pemurah, yang kami beriman kepadaNya, dan yang kepadaNya kami berserah diri; oleh itu kamu akan mengetahui kelak siapakah yang berada dalam kesesatan yang nyata".

❤ 30. Katakanlah lagi: "Bagaimana fikiran kamu, sekiranya air kamu hilang lenyap (di telan bumi), maka siapakah (selain Allah) yang dapat mendatangkan kepada kamu air yang sentiasa terpancar mengalir?".



Wednesday, 26 July 2017

Penginapan di Osaka, Japan 6H 5M

July 26, 2017 12 Comments

Assalamu'alaikum


Semasa bercuti ke Japan baru baru ini Husniey memilih untuk menginap di rumah tumpangan, juga lebih dikenali sebagai Guesthouse atau Homestay

Di Japan rumah kebanyakannya kecil je. Bagi rumah yang kos sederhana lah kot.
Tapi rasa tak jugak, ada yang dikenali apartment tapi memang kecil je, besar lagi rumah PPRT di Malaysia ni πŸ˜‚
Hihi okay melawak je ni. Di Japan, penduduknya padat jadi mungkin sebab itu rumah pun dibuat kecil je.. tapi comel tau!

Kenapa Husniey memilih untuk menginap di guesthouse bukannya hotel? Sebab di Japan ni harga hotel sangatlahh mahal.

Untuk makluman, satu malam untuk bilik yang basic hotel 2-3 bintang ⭐️ ,
lebih kurang RM 300-500 semalam di Japan.
Kalau yang takde bintang macam hostel atau capsule hotel, itu pun satu malam dah dekat RM 130- 150, huhu πŸ˜‚
Ye tak tipu ni, memang mahal sikit.
Kalau travel bersama kawan-kawan​, takpelah senang je nak survive duduk je hostel atau kalau nak selesa, menginap di guesthouse lepas tu tong tong. Banyak je pilihan kat website

Tapi untuk yang travel macam Husniey ni (berdua dengan pasangan) mesti nak kan suasana sedikit privasi.. 😊

Husniey bukanlah nak selesa sangat pun tapi fikir jugaklah nak masak ala kadar, mestilah nak kena ada kelengkapan barang rumah.. 🌸

Tak suka hostel, selalunya bercampur dengan orang kita tak kenal. Kebanyakannya hostel atau hotel murah di Japan, bilik air diluar bilik kena share. Bagi yang sukakan keadaan mencabar, then travel pulak bersama kawan2 sejantina bolehlah menginap di hostel..πŸ‘πŸ˜Š


🍁Guesthouse Pertama 🍁

Dekat dengan area Sanommiya Station / Temma Station. Ni stesen keretapi bernama JR. Japan Rail. Sengaja pilih dekat dengan pengangkutan awam, senang nak bergerak.



Kelengkapan dalam guesthouse : 


Selesa katil besor ❤

Ruang dari dalam rumah ke pintu masuk

Mini kitchen 

So sweettt​ host rumah ni tulis nota ❤

Bilik air comel angat.

Toilet ❤ 
Sekali dengan sinki

Rak buku, dan kemudahan yang ada

Plastik sampah. Kena asingkan sampah yang plastik, kertas, botol 


Hampir semua ada :

Peti sejuk, mesin basuh, mini kitchen (dapur gas, sinki, pinggan, mangkuk, gelas, cawan, sudu, garfu, periuk) water heater

Rak nak jemur kain, hanger, detergent untuk basuh baju. Fuhh jenuh nak disenaraikan. Memang banyakk. Semua dah ada. So tak payah nak bawak barang dari Malaysia dah. Jimat ruang dalam beg! πŸ˜ŠπŸ˜‰



Kawasan ni best, husniey suka tengok gaya hidup orang sini. Tak padat sangat dengan pelancong.. Guesthouse ni kiranya tengah tengah la. Nak ke bandar dalam 30 minit naik JR train.
Terletak di Kitaku, Osaka. 
Host pun okay, dia dah bagi directions awal dari awal lagi.
Husniey booking di Airbnb. Sebut je Airbnb ni, sedia maklum banyak yang kita kena self check in..

Husniey kagum betul cara nak masuk ke residen ni. Macam secure lah. Kena tekan pin code. Ada lift. Tempat simpan kunci umah siap ada lock + pin
Pening betul nak pulas pulas then keluarlah kunci rumah! Hahahaa dah lah masa nak check in tu dah dekat maghrib. Nak berbuka puasa πŸ˜‚πŸ˜‚



Convenient store. 7E, family mart ada berdekatan kawasan rumah ni

Yang tak berapa best :

Pengalaman menakutkan.
🌸 Malam kedua disini, kami kena ekori dengan seorang lelaki ni, husniey agak dia ni berniat jahat. Sebabnya masa kami balik tu dah lewat. Dekat pukul 12. Jalan bebetul sunyi, orang Jepun ni dia takkan sembarangan tegur orang yang dia tak kenal. Jarang nak tengok kita pelik ke, takde nya. Mereka jenis open minded dan sukakan privasi. Jarang nak jumpa orangnya masih duk melepak kat luar rumah tengah malam. (Dekat tempat jauh sikit dari hiruk pikuk bandar) 
Lelaki ni husniey dah nampak dia dari jauh, duk bercakap telefon, bebetul berdepan dengan residen yang kami menginap ni.

Bila kami dah nak sampai ke bangunan rumah tu, dia pun melintasi jalan dan dia macam kalut (berjalan laju) nak masuk jugak.
NASIB BAIKLAH, malam tu husband dah ingat password pintu residen tu so takdelah terhegeh kami baru nak belek phone ke ape πŸ˜‚
Pintu tu unlock, kami kena tarik dulu baru boleh masuk. 
Suami masa tu tak perasan lagii.
Husniey sorang je duk berdebar lebih, dan kalut nak masuk cepat2. Kami masuk je, terus berdiri depan lif dan lelaki tu Alhamdulillah tak sempat nak masuk ke dalam.. Pintu dah terlock sendiri. Melainkan kalau kami buka dari dalam, baru boleh dia masuk

Refer gambar di bawah ni
Gambar pintu masuk residen, masa malam memula duduk sempat lagi ambik gambar.. πŸ˜‚

Pintu first ni boleh tolak gitu je. Pintu kedua tu ada pin

Ni lah. Letak je pin 


Lega sangat. Masa tu dia marah marah, dan cara dia bercakap macam bagitau lah yang dia orang situ jugak.. Kononnya​ lah. Tapi bila fikir balik, eh tak logik betul. Kalau betul dia orang situ kenapa tak tahu password pintu..

Seram jugakla. Naik lif, terus je cepat kami masuk rumah. Kunci pintu rumah, pastu intai ikut balkoni. Nasiblah takde apa-apa yang buruk jadi malam tu. Tengok pada pakaian lelaki tu pun macam gangster. Kepala botak, pakai jaket hitam πŸ˜₯


🍁 Guesthouse Kedua 🍁
Terletak dekat di Shin Imamiya station.
Bebetul dekat. 5 minit jalan kaki je dah sampai rumah. Dari rumah tu dapat dengar bunyi keretapi. Menginap di sini dari day 3 - day 6

Lama kat sini, 3 malam.
Hari nak check in guesthouse kedua, sesat jugak lah nak cari bangunan rumah ni

Ia macam hotel. Tapi bangunan macam rendah je. Tak nampak. Kami duk lalu di belah belakang bangunan tu. Duk pusing je kat situ.. Kalau tak silap namanya Swiss. Kat japan ni, macam takde signboard nama rumah. Alamat macam kurang lengkap. Huhu kena perhatikan landmark terdekat kawasan rumah tu.


Jalan punya jalan, jumpalah ia.
Host dah sediakan maps serta video lengkap jalan nak ke rumah, tapi tetap kami macam sesat sikit je (mungkin video tu video lama kot) haha.

Padahal dekat je dari station terus lintas jalan, ke rumah, tapi kami silap masuk ke lorong lorong je πŸ˜‚

Kelengkapan rumah kedua ni :
Pun lebih kurang sama macam rumah pertama.
Semua lengkap..

JR station : Shin Imamiya 5 minit je jalan kaki nak ke guesthouse kedua ni. Ini yang suka. Tak jauh πŸ‘

Bilik selesa ❤

Mini kitchen 

Meja sisi. Ada coffee maker. Nampak takk siap ada map dekat dinding. Bagus betul host ni.. πŸ‘

Bilik air bersih je

Tandas wangii. Sukaa! ❤
Siap ada alas kaki (carpet)

Bagitau cara nak gunakan washlet ni

Mini kitchen. Lengkapp ❤


Pintu masuk. Ada payung disediakan. Hair dryer. Macam macam lagi tu. ❤πŸ˜‚

Nak ke Namba cuma beza satu station je. Naik train hijau ke Namba

Yang bestnya dekat dengan rumah kami ni ada 7E, pasaraya 24 jam yang ada jual barang basah dan barang kering. 
Buah - buahan, sayuran pun ada jual.
Murah jugaklah kat sini.
Dapat borong biskut coklat Kapal paling murah di pasaraya ni lah. 78¥ je kat lain husniey beli 100¥ belake..

Okay gambar pasaraya takde, lupa nak ambik. Terlalu menghayati saat indah, pastu lupa nak ambik gambar.. haha πŸ˜‚


Yang bestnya : Host rumah Alhamdulilah keduanya baik, very nice. Host rumah kedua ni, husniey tanya ada iron tak kat umahnya, nak minta pinjam iron. 
Last minute request.. takde cas apa pun. Alhamdulillahh diberi.. Pagi tu husniey minta, sebelum husniey check in, dia dah pergi letakkan iron terus.. Bagus sangat..


Ini iklan nya di Airbnb
Link rumahnya DISINI 


Komen host di profile Airbnb husniey ❤

Bagi yang belum ada akaun Airbnb ni elokla buat, hehe husniey dah mula suka godeh bilik di Airbnb.. Bukannya untuk travel oversea je, dalam negara pun boleh guna. Rumah pulak selalunya, murah, cantik, dan nampak elegan. ❤πŸ‘

Kos bagi penginapan di Osaka Japan 6H 5M

1st guesthouse, 2 nights : RM 494 include cleaning fee, service fee. 
Link 1st guesthouse *

2nd guesthouse, 3 nights :
RM 576 include service fee, cleaning fee.


GRAND TOTAL penginapan di Osaka selama 5 malam :
RM 1,070 = RM 535 / per pax






Bagi kami berbaloi, nak masak senang, nak mandi pun senang
Kalau duk hostel tak dapat bayangkan nak guna kemudahan semua kena share πŸ˜‚
Nak bercakap kuat, malu
Ruang solat kan kat mana pulak. Haa memacam nak kena fikir..

 Sekian cerita penginapan di Osaka selama 5 malam..

Semoga bermanfaat untuk anda. Next entri nak cerita pasal pembelanjaan 😊

Friday, 21 July 2017

Suami Demam Chicken Pox : Petanda dan Petua Nak sembuh

July 21, 2017 13 Comments



Assalamu'alaikum, lepas sibuk musim raya ni suami Husniey diuji terkena demam chicken pox. Start demam biasa dari 14 Syawal macam tu

Pada mulanya ingatkan demam biasa je, Demamnya melarat dekat seminggu. Asal malam je panas bahang sangat. Siang hari dia okay.


Okay, jom kita tengok petanda yang suami Husniey hadapi sebelum naik chicken pox :

- Demam panas (39+ suhu)
Kesian tengok dia, duk lap badan dia je dengan kain basah. Ingat demam biasa.
- Demam berlarutan sehingga beberapa hari (lebih 3 hari). Sembuh kejap, pastu demam balik.
- Lenguh badan. Lenguh teramat sangat. Macam demam urat gitu, kata orang tua lah
- Mula naik bintik merah. Kecil, lepas tu makin besar macam jerawat. Sebenarnya dah beberapa hari naik. Ingatkan jerawat! Sebab merah dan bertukar kekuningan.
Agak besar jugaklah dekat kawasan lengan dekat dengan bahu suami Husniey.. πŸ˜₯

Masa ni baru nak mula naik. Muka merah, demam suhu tinggi

Lepas naik bintik besar tu, demam terus melarat bila malam. Then naik lah bintik air, banyak jugak dekat kawasan mukanya.. Memang mengerutu mukanya. Kesian sangat husniey tengok





Memula tu naik kat muka, leher. Pastu paling banyak dekat kawasan belakang badannya. 

Bintik air bertukar jadi merah, then kehitaman, masa dia nak kering tu lah gatal.. πŸ˜₯


Kebetulan masa tu kami di Kemaman, balik kampung pergi luangkan masa di kebun kebun. Ingatkan suami demam sebab penat sangat ke ape. Ni dah hampir dekat 2 minggu suami kena chicken pox. Demam + tak larat tu berhari jugak.

Pergi klinik kerajaan, jumpa doktor
dapat MC seminggu.
Dari 12 Julai hingga 18 Julai..

Alhamdulilah.. Makin pulih dan kering bintik chicken pox tu. Tapi walaupun dah kering, ujian lain pulak yang nak kena hadap. KEGATALAN. Gatal teramat. Tak boleh nak garu beria, takut tinggal kesan pada kulit


Yang kami usahakan : 


  • Minum air kelapa. Tak silap dah dua kali beli air kelapa. Pure air kelapa. Tak ada gula. Dalam dua biji dah suami minum. Cepat recover. Terus keluar semua, dan cepat kering (tak keluar sikit sikit dan lambat)
  • Mintak air penawar dari Ustaz di kampung suami. Bawa 2-3 botol air mineral. Okay jugak makin surut bintik bintik yang ada. Buat minum atau mandi
  • Sapu bedak sejuk yang jenis cotek tu, pun cepat kering bintik air. Batu kawi pun boleh. 
  • Makan ubat tahan gatal yang doktor bagi (pun okay)
  • Masa demam suhu badan panas, macam biasa boleh je makan ubat demam
  • Elakkan kena hujan, nanti berparut


Pantang Makan Makanan : 

Ini yang paling mencabar nak kena hadapi.

Bila dah kena chickenpox ni, suami kena pantang makan habis habisan. Strictly tak boleh sembarangan jamah makanan. Silap makan memang gatal merenyam badannya 😭

🍁 Tak makan kicap - Nak elak parut jadi gelap dan hitam
🍁 Tak boleh makan ayam, makanan laut, ada beberapa jenis ikan mungkin tak boleh. Macam ikan tongkol ke haa gatal tu. Belacan pun tak boleh. Telur pun. Fuhh itu silap makan, dia asyik cakap gatal je pastu terseksa kena tahan nak garu


Yang boleh dimakan (Cadangan) : 
πŸ’ Nasi kosong. Nasi goreng boleh, tapi kena olah sendirilah jangan campurkan bahan masakan dan bahan basah yang boleh sebabkan gatal gatal tu
πŸ’ Masakan Rebus dan masakan berasaskan sup.
πŸ’ Ikan panggang ( Ikan selayang, kembung)
πŸ’ Sayur sayuran masak air
πŸ’ Banyakkan minum air kelapa
πŸ’ Buah buahan yang tinggi vitamin


Sayur air jelah. Panggang ikan. Budu tu, untuk Husniey πŸ˜‚

Kobis masak lemak. Ikan panggang. Tu bilis di goreng, tumbuk + lada 

Kobis masak lemak 


Sepanjang sakit ni, mak ayah pun ada datang rumah kami, sanggup ayah yang tua drive jejauh datang melawat menantunya ni di Kuala Terengganu..
Padahal dah balik kampung 2x berturut (Beraya + Ada kematian saudara).. Mak pun tahu dan tengok sendiri bintik bintik merah masa mula nak naik tu.

Haishh sayu betul hati. Sayangnyaa mak ayah pada menantunya ni 😭❤

TQ layan menantu mok ayoh ni macam anak sendiri je yang sakit 😭
Along terharu sangat + jealous sikit. Hahaa πŸ€£πŸ˜‹


Seriously dah macam orang pantang bersalin dah ni.. 
Cuma bezanya tak bertungku je. Hihi.
Kesian suamiku. Moga cepat sembuh.

Sayang rindu nak masakkan menu seafood kita πŸ˜₯
Dah lama tak makan seafood since raya asyik jumpa ayam, daging je. Huhu kebetulan pulak kena macam ni memang makin lamalah berpantang nampaknya. Ada yang nasihatkan dekat sebulan lebih jugak kena pantang makan. Sampai bebetul kering kesan chicken pox tu.

Kalau ada nasihat dan petua nak dikongsikan bersama, silalah kongsi diruang komen

Semoga perkongsian ini bermanfaat! 😊
Btw anda semua pernah kena tak chicken pox? Husniey dah pernah kena masa zaman sekolah menengah dulu.

Bebetul banyak ujian dan kesibukan sejak raya ni.. Entri ke Japan pun bertangguh.  Ampun maaf dipintaπŸ˜₯


InsyaAllah akan diusahakan untuk fokus aktif berblog

Saturday, 8 July 2017

Apps yang memudahkan ketika Travel

July 08, 2017 10 Comments
Assalamu'alaikum 🍁


Harini husniey nak share tentang antara applikasi yang Husniey guna semasa travel. 

Rasanya jarang orang nak berkongsi applikasi penting yang boleh membantu semasa travel. Lagi lagi kalau kita travel ke negara yang rakyatnya berkomunikasi mengutamakan dan gunakan bahasa kebangsaan mereka

Contoh negara China, Japan, India dan lain lain lagi. Mereka mostly guna bahasa kebangsaan. Rasanya rakyat Malaysia ni masih juga ramai yang boleh berbahasa Inggeris (Yes, walaupun tak sepekat bercakap bahasa Melayu).
Tapi di negara lain, mereka tak pandai langsung berbahasa Inggeris. Hehe. Yes, no pun tak pandai nak sebut. πŸ˜‚

Okay, proceed.

Google Translate Apps : 

Banyak sangat tools dalam applikasi ni yang dapat memudahkan urusan semasa travel.

Basic selalunya kita pernah tahu dan guna. Copy and paste, pastu translate ayat tu kan..?

Kalau anda install Applikasi Google Translate ni dapat guna banyak lagi tools yang ada

Lihat gambar dibawah ni yang saya kongsikan

Settings bahasa yang anda nak translate
Macam Husniey guna waktu travel ke Japan haritu. Japanese - Malay, Malay - Japanese. Duk pusing dua tu jelah. Heee

Boleh copy ayat.
Boleh juga letakkan gambar yang ada teks untuk diterjemahkan.


Contoh situasi. Semasa di kedai groceries atau convenient store (7E, Family Mart, Lawson) kebanyakan di Jepun, memang susah nak tengok bahan makanannya ada bahasa Inggeris.. Memang takde! πŸ˜‚






Ni boleh jugak kalau kita nak tulis tangan, atau keyboard writing 

So ni lah pentingnya applikasi ini.
Husniey ambil je gambar dan terus translate. Kejap je. Line pocket wifi pulak laju sangat.. Yelah, tak semua makanan yang ada dalam kedai tu tak boleh dimakan. Macam roti, biskut, minuman ada je yang boleh kita minum. Tapi nak kena tengok bahan bahannya lah..


Selain tu Google Translate ni juga kita boleh gunakan ia untuk translate orang bercakap. Terjemahan dari suara.
Contohnya kita nak tanya sesuatu pada orang awam. Directions ke, tentang train ke destinasi kita nak tuju. Haa macam di Japan, orang dia memang ramai yang tak pandai nak explain dalam bahasa Inggeris atau Melayu

Merah bercakap sekarang tu sila cakap ye dalam bahasa melayu. 

Masa dirakam tu terus keluar ayat yang kita tutukan. Bijok nguh kan 😍

Mesti perjalanan anda akan lebih mudah dan keadaan makin menarik. Kenapa pulak husniey cakap makin menarik ni, yelahh kita akan rasa lebih dekat dengan local. Orang awam pasti kagum kalau kita faham apa yang dia nak jelaskan! Ye betul. Contoh situasi, husniey nak beli telur. 

Husniey translate lah telur ayam dalam bahasa Jepun. Husniey pergi ke kaunter, then cakap bahasa dia, " tanyalah ni telur ayam ke"
woww muka cashier tu excited sangat bila kita bercakap guna bahasa mereka πŸ˜‚ 😍


Applikasi kedua : Muslim Pro

Muslim pro ni pun best juga. Muslim friendly sangat. Semua info yang berkaitan dengan Islam, puasa, zakat, waktu solat, bacaan Al Quran, 30 Juzuk Al Quran dan sekali terjemahannya semua ada. Ni bukan sesuai untuk traveller je. Sesuai untuk semua orang guna. Duk rumah sesaja pun sesuai. Cuma ni nak sharelah pun sesuai untuk muslim yang sedang travel.

Boleh belek Quran, dan baca. Tak perlu nak kena download satu persatu surah. Kalau nak dengarkan bacaan surah, barulah kena download. Contoh nak dengar surah Ar Rahman. Satu tu je nak dengar. Haa dia akan download yang itu sahaja. Gituuu. Senangg kan. Mudah sangat.


Info tempat makan halal sekeliling kita pun diberitahu ❤



Ada banyak jugak doa doa seharian. Kadang doa yang kita langsung tak pernah hafal. Boleh lah belajar dan amalkan. Doa sekali dengan terjemahan maksud pulak tu. Best sangattt 😍




Info masjid yang berdekatan dengan lokasi kita ❤




Boleh dengarkan surah surah popular dan surah pilihan.


Yang husniey suka jugak, boleh adjust besarkan atau kecilkan huruf..



Ada tasbih. Siap boleh pilih nak 33x kali atau 99x 😍
Cantik dan kreatif. Slide je phone tu. Macam main game. Tapi padahal duk tambah pahala kan.
SubhanaAllah!



Ada jugak kiblat.
Senang sangat ni, dan insyaAllah accurate.
Husniey gunakan jugak dekat rumah sendiri, dan ternyata betullah arah kiblat dengan masjid terdekat rumah.


Masa travel penting ni. Senang kita tak payah pening lagi dah.

Kalendar Islam ada. Perkongsian Hadis, dan pelbagai lagi kemudahan ada dalam applikasi ni.


Kalau bosan dalam perjalanan tu, boleh lah duk tambah pahala ❤πŸ‘



Semoga secebis perkongsian ini bermanfaat buat anda semua 😊
TQ for reading this entry


SNAP WIDGET

Booking.com