Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Thursday, 31 August 2017

Ke Japan lah Kita Part 1

August 31, 2017 11 Comments

🌸 Hari Pertama : Perjalanan ke Osaka Japan




Assalamu'alaikum.. Konnichiwa!

Husniey cuba ringkaskan cerita ke Japan ni, walau hakikatnya banyak je nak kongsikan cerita :D



Tiket ke Osaka Japan dari KLIA2 

  • RM 862 (Tiket pergi 2 person KLIA2 - Osaka)
  • RM 1,216 (Tiket balik : 2 person include meal : Nasi Minyak, Nasi Lemak, mineral water)

Jumlah untuk tiket penerbangan Airasia pergi dan balik ke Japan (2 orang)  : 


RM 2078 = RM 1,035 macam tu per sorang

ikut currency rate tiket masa tu.
Sebab di Airasia diletakkan harga dalam rate Japanese Yen ¥

Tiket ni husniey beli agak last minute jugak 1 bulan lebih sebelum travel date ^^
so rasanya harga standard lah, kalau mahal pun seratus dua kot 




Hari Pertama 21 June 2017 : 

KLIA 2
Sebelum bertolak dari KLIA2 ke Osaka Japan,
husniey bergerak dari Kuala Terengganu menaiki flight ke KLIA2 jam 9.20 pm, 20 June




Malam tu sesambil tunggu flight pagi esok
duk makan, tidur jelah. Bangun sahur dan solat subuh di airport.



Sahur, nasi lemak kfc 

Departure Gate 



Bertolak dari KLIA 2, jam 8.15 am
Perjalanan ke Osaka memakan masa lebih kurang 6 jam 1/2.
Alhamdulillah, okay je naik AirasiaX.
Best juga. Ramai penumpang ke Osaka pada tarikh ini, mungkin mereka semua bercuti panjang sempena Hari Raya Aidilfitri.. Chinese ramai


full seat ~ 


Flight was okay. Alhamdulillah tak ada gegaran teruk berlaku.
Pilot yang memandu tu memang terbaiklah

Husniey sebenarnya takut pada ketinggian, tapi nak juga lawan perasaan takut dan gayat tu.. Alhamdulillah lama - lama dah okay, perasaan gementar tu hilang.. Kena banyakkan beristighfar, positif kan minda. Tidur je dalam perjalanan. (*tips hilangkan gementar* hihi)


Kansai, Osaka Japan 🌷


Ini kali pertama travel (jauh) dalam bulan Ramadhan pulak tu 😊
Tiba di Osaka (Kansai Airport) jam 3.30 pm waktu sana
Beza masa cuma 1 jam dari Malaysia.
Untuk pengetahuan kalian, di Japan pada bulan Jun ialah musim panas
Lebih kurang macam cuaca di Malaysia tapi ada angin sejuk jugaklah sikit


Waktu Jepun, cepat satu jam je dari Malaysia
Urusan di airport, dalam 30 hingga 45 minit.
Kalau tak nak lama urusan di airport, bawalah beg galas je.
Banyak kelebihannya travel bawa backpack je ni πŸ˜‚ (untuk tips ni Husniey dah buat eksperimen sendiri, berkesan..dan betul, memang cepat je urusan di airport)

Dalam pukul 5 pm, keluar dari airport terus nampak stesen keretapi..
Masa ni pening jugaklah, dekat setengah jam duk pusing situ cuba nak faham peta,
nak kena tahu perlu naik train apa.. Destinasi ke mana..

Nota : Di Japan ada banyak jenis train. Contoh anda nak ke Osaka (Umeda area), haa nak ke satu destinasi tu, ada banyak pilihan train, ada yang mahal ada yang murah..  πŸ˜‚

Fakta : Train mahal = makin laju
Untuk kemudahan, dan lebih murah cari train jenis JR..
Japan Rail. Fahamkan route JR line.
Kemana aje pun cover..
Harga sederhana, normal rate..

Train yang jenis Shinkansen (bullet train) tak payahlaa.. Memang mahal.. 
Tapi kalau nak merasa tak salah pun, terpulang
Ingat ye, kalau mahal sekalipun tapi berpatutanlah dia punya kelajuan tu sepantas kilat..
Macam Husniey pula, bajet tak banyak sangat tu yang berhati hati nak pilih jenis pengangkutan

Proceed . . .

Alhamdulilah, tanpa menunggu dan 'berharap bulan akan jatuh ke riba',
kami laki bini bertindak cepat dan cuba bertanyakan info di kaunter
Ramai yang ke office JR tu untuk beli pass pengangkutan train

kaunter tiket yang boleh kita beli sendiri tiket train ^^
Office JR untuk beli pass pengangkutan bersebelahan kaunter ini 


Haa ginilah rupenyaa mesin tiket tu, ada pilihan bahasa inggeris
Jangan risau :)


Study map tak berapa nak faham, haha
banyak sangat lane




Tak semua tempat yang ada dalam pass tu husniey nak pergi

Pass ni ada banyak : Untuk perjalanan sehari, dua hari, seminggu pun ada unlimited (untuk guna train/subway/bas di tempat tempat yang tertentu sahaja)

Nanti akan diberi kad, so tak perlu dah bayar atau beli tiket train
tiap kali nak naik train tu just swipe je..

Saja je kami nak merasai pengalaman membeli tiket train di Jepun.
Kalau jalan jalan di KL,
Husniey dan suami banyak naik pengangkutan awam. Senang jimat kos tol dan minyak. Haha memang suka jalan kaki, tak sedar dah pusing satu bandar πŸ˜‚


Dari Kansai Airport, naik train jam 5.30 pm menuju ke Tennoji station 
(guna train jenis JR Harga = 1,060¥). 
Beli tiket train direct di mesin..

Duit tak payah risau kalau anda tak ada note yang bernilai kecil.
Husniey guna je note besar
10K yen beli tiket yang berharga 1,060yen



ni contoh tiket yang akan dapat kalau beli guna mesin tu memang takkan faham sebab in Japanese langguage,  haha 
tapi ade lah jugak nama stesen, so buat buat faham jela

Balance duit tetap dapat balik
So tak pening dah, duit nilai besar tak perlu dah nak kena tukar dekat kaunter untuk beli tiket. Pengalaman naik pengangkutan awam di KL begitulah, kena tukar duit kecil dulu baru boleh beli tiket. Hahah ingatkan kat Jepun pun begitu. Padahal tak payah risau pun, guna je walaupun duit bernilai besar.. ❤πŸ‘


Memang best pengalaman pertama disini. Amazing!


*JR : Japan Rail
* Tiket JR ke Tennoji 1,060 yen / pax =
RM 40.83

Semasa nak masuk gate tu perhatikan semua tanda arah,  kadangkala gate menuju ke arah keretapi yang lain.  
Agak pening,  kalau tak faham tanya je orang awam dengan menyatakan destinasi anda ke stesen mana

Dalam perjalanan menaiki train semasa dah keluar dari Kansai airport, subhanaAllah permandangan disini sangat memukau! Perjalanan dari airport ke bandar Osaka, hampir satu jam.


Untuk pengetahuan anda.
Airport ini di atas laut, train lalu di atas jambatan, yang bawahnya laut..
Boleh bayangkan tak? Cantik dan unik sangat.. 😍

video di Youtube Husniey, masa 1st time merasa train Japan, keluar dari Kansai Airport. 


Tiba di stesen Tennoji, husniey dan suami beli tiket train yang baru untuk ke Temma station (area guesthouse).
Kena pilih Osaka Loop Line (warna pink line ni) tujuan ke Temma Station.
Kos 180 yen / seorang
Kos rate semasa * 180 yen = RM 6.83

Stesen yang berdekatan dengan 1st guesthouse, ada satu lagi JR Sakuranomiya station


Bangunan coklat 


Guesthouse pertama terletak di area Kita ku,
(dekat dengan Umeda, Museum and living.. Pasar tenjinbashi
Jalan kaki sekitar 10 minit dari stesen kereta api untuk ke rumah.
Boleh baca pasal Guesthouse disini

Orang di Jepun ni,
Alhamdulillah setakat ni jumpa orang baik baik.Tanya je soalan, pasti mereka cuba nak bantu tanpa berfikir lama. Mereka ni nampak muka memang tegas tapi bila disapa untuk bertanya arah, mereka selalu tunduk kepala (tanda hormat), senyum serta berikan penerangan dengan baik dan bersungguh. Kagum betul! 😍

Memang ramai tak arif untuk komunikasi dalam bahasa Inggeris, tapi mereka berusaha nak membantu

7 pm tiba di Guesthouse.. Check in guesthouse..
Self check in je, bukan macam duk hotel ada receptionist..
Cantik kawasan ni.. Tenang sungguh tak crowded. Masuk maghrib, berbuka puasa ala kadar




Malam pula, kami jalan jalan keluar beli makanan dan minuman


Sini banyak betul parking basikal.
Orang sini kebanyakannya naik basikal je, dah macam naik motor je bawa basikal tu. Laju. Cekap. Hihi πŸ˜‚




NOTA PENTING berkaitan entri ni :

Ketahui destinasi anda, dan buat kajian sedikit tentang stesen yang perlu dituju dari awal lagi.
Guna Google Map je. Penting juga buat Itinerary. Buat ringkas je, asal nampak jadual.
Google maps tu memang tepat, dan mudah nanti nak bajet kos

Contohnya : Menaiki stesen keretapi ke tempat menarik (from Osaka Centre to Dotonbori)

Anda boleh lihat terus kos yang perlu dibayar.. di bawah sekali di Google Maps..
Harga memang sama, semasa dibeli di mesin tiket.. Kalau lain harga tu, mungkin anda terbeli tiket train yang berbeza 😊


Jangan malu bertanya orang awam jika tak faham atau tak tahu arah yang hendak dituju

Jangan buat bising bersembang rancak di dalam train. Phone vibrate je. Orang Japan,  walaupun train padat mereka tak buat bising dalam train 😬

Internet penting sangat.  Senang nak cari info tentang train, directions.
Kami sewa pocket wifi dengan HIS Travel
RM 15/day. Total RM 90 sahaja
Tak perlu deposit pun.
Pocket wi-fi ni di poskan ke rumah, beberapa hari sebelum anda travel.

Husniey nasihatkan cuba masuk group yang berkaitan dengan destinasi anda nak pergi ni.
Contoh kalau nak ke Japan ni : masuk group Road to Japan di facebook. Pelbagai info menarik disitu. Boleh study route, rancang perjalanan, perkara yang tak boleh dibuat bila berada di Japan. Ketahui budaya mereka. Contoh pasal kebersihan, adab mereka yang saling menghormati antara satu sama lain. Husniey dah masuk group ni dah beberapa bulan dari awal tahun 2017 ni lagi, hehee

Kita masuk tempat orang, kenalah tahu sikit sebanyak budaya negara orang kan
Jangan main hentam je.. 😊

Nah husniey belanja video Day 1 di Osaka 
🌸


Sekian entri kali ini, tunggu sambungan entri tempat yang husniey lawati di Osaka.  Tak banyak pun tempat2 kami pergi tapi pengalaman tu membezakan..


Moga ada manfaat tuk kalian yang merancang nak ke Japan
Sebarang pertanyaan, boleh komen di bawah ya 😊 

Sunday, 20 August 2017

Blog bertukar baju lagi ^_^

August 20, 2017 16 Comments

Assalamualaikum. .

Sempena 20 Ogos 2017 ni (birthday husniey) duk godeh tengok template kat blog

Sekali rasa nak tukar, memang jenis suka tengok wajah baru..

Pastu cubalah duk customize,  sebenarnya tak berapa pandai pun editing blog ni..
Basic bolehlaa sikit sikit, itu pun banyak cuba sendiri je..  Haha ^_^

Jom kita tengok :



Ini mobile view je,  husniey suka header ni..
Memang asal template gini dah



Untuk tengok sidebar kena tekan kat tepi belah atas tu 

Husniey cuba menyusun sendiri sidebar 
tak tahulah okay ke tak πŸ˜‚



Ini Label,  ade bahagian setting colour masa Edit Template. Husniey main agak je colour yang nak dipadankan tu πŸ˜„





Macam mana okay tak template ni? 

Husniey suka, sebab nampak kemas..  
Tak berselerak sangat 😁

Kalau rakan rakan blogger ada cadangan dan teguran dialukan..  
Suka nak tahu. hehe

Saturday, 19 August 2017

Giveaway By LZ

August 19, 2017 8 Comments

Assalamualaikum, Hai semua

Selamat pagi! πŸ˜„


Jom beramai ramai sertai giveaway by sis LZ ni..  Hadiah disediakan pun menarik..


Pendapat mengenai blog LZ :

Husniey suka gaya penulisan sis LZ yang nampak bersahaja, tapi penuh input dan ada nilai yang ingin disampaikan. (Siapa suka baca blog sis LZ mesti tahu)

Blog sis LZ cantik dan simple!

Bagi yang nak join, baca syaratnya pada banner di bawah ye..



Link media sosial husniey 


Tuesday, 15 August 2017

Shopping from Chilindo

August 15, 2017 8 Comments


Assalamualaikum

Baru baru ini husniey ada mencuba bid dan shopping dari Chilindo..
Haa harini nak review item yang diterima



Ada 4 item husniey bid haritu :

1) Speaker round (Red colour)
2) Electronic Body Scale (Pink colour)
3) Ip Network Camera,CCTV (White colour)
4) Chef's Basting set (Green colour)



Jom kita tengok barang dalam kotak.
Semua barang husniey terima dalam keadaan baik..
Barang pun comel je, kualiti okay not bad.



Ini alatan untuk di dapur.. Bekas letak minyak.. 
Husniey ingatkan kecik je,  rupanya besar jugak..  Harga husniey dapat
 RM 6.+ (Enam ringgit lebih)

Murahla.. 😍


Cara guna alat ni, boleh letak minyak dalam bekas tu untuk kegunaan sedikit. 
Contoh macam nak letak kat pan untuk goreng sayur ke.  Oles je sikit. Tuu dia dah macam chef husniey cuba explain πŸ˜‚

Ceh


Memang sama macam dalam iklan di website barangnya


Speaker, okay cantik design. 
Ringan je tapi kualiti not bad..  
Dah cuba guna pada laptop. 
Okay je sound,  kuat jugakla 


Ini husniey menang bid pada harga RM 8.+
(Lapan ringgit lebih je)




Electronic Body Scale
Design comel, warna pink lagi.  
Material kaca,  berat jugak. 

Comell.. I'm in love!


Bateri semua dah ada,
Terus guna.  Check beratku, haha mujur tak pengsan menyedari hakikat beratku yang tak tahu kapan bisa akan turun dengan jayanya πŸ˜†πŸ˜


Gemuk weh *marah diri sendiri 

Ini dapat bid pada harga RM 18+
(lapan belas plus) okay murahlaa


Ini kamera cctv,  mengada try bid yang ni tak sangka menang.. Haha πŸ˜‚
nak tak nak bayar jela..  
Tapi murah gi** okay,  dapat bid RM79 siap termasuk tax sekali 

Kalau kat lain ni mahu kat RM 150-200 kot

Kualiti pun okay,  dah pernah tengok cctv ni kat kedai makan / butik

Dah cuba guna jugak, molek je 



Semua cantik. First impression tentang Chilindo semua okay..  Harga murah.. Services okay.. Lepas ni memang duk intai barang aje lah kat website Chilindo πŸ˜†

Husniey bagi markah : 8.5/10 


"So okay ke beli di Chilindo, boleh percaya ke murah sangat harga ni?"


Okay sangat, trusted website for shopping!
Entri sebelum ni pasal Chilindo DISINI 

Sunday, 13 August 2017

Cubaan Bid Kali Pertama :D

August 13, 2017 9 Comments


Assalamualaikum

Kali ini nak share pertama kali husniey cuba guna Chilindo..
Chilindo ni website shopping.

Konsepnya : Bid, Win, Purchase

Mulanya saje jelah try, tak sangka husniey dapat menang.. Excited! Haha
sebab memang tak pernah cuba dan tak pandai pun nak bid 😊

1st bid menang speaker dengan harga
 RM 8.60 
Okay lah kan harga ni



Lepas tu tetiba macam nak cuba lagi.. lagi dan lagi.. Aduii πŸ˜‚ πŸ˜‚


Taadaaa, sedar sedar dah 4 items menang.. Cis habis duitku. Haha

Tu dia penimbang berat, haha.

Set basting chef tu macam bekas letak minyak, pastu ade berus.. 


Yang last bid menang, Camera Cctv berharga RM 79.64 πŸ˜‚

Ni memang mahal sikit lah daripada barang lain.. Tak sangka menang, saje je bid. Ambik kau mane nak pasang cctv ni nanti.. Rumah kecik je πŸ˜ͺ


Nanti barang sampai husniey akan review okay ke tak kualiti barang dari Chilindo.. πŸ‘Œ

Sunday, 6 August 2017

Moga Allah lindungi orang tua ku

August 06, 2017 9 Comments

Assalamu'alaikum..

Happy Sunday everyone.

Moga moga kalian semua sihat walafiat
Sedar tak sedar dah Ogos 2017,

Tak sangka laju betul masa bergerak sekarang ni

Pada hari Rabu minggu lepas, dapat tahu ayah husniey pengsan semasa bekerja. Ayah memang bekerja di tengah panas, buat landskap (MPK)






Nak kata ayah tak makan, dah pun sarapan pagi. Darah tinggi kencing manis semua normal je.
Tak tinggi pun

Tup tup pengsan.
Nasibla masa tu kawan kawan ayah ada,
Ayah cerita sedar je kawan dah ramai duk keliling sambil bantu sedarkan ayah.

Ayah pun memang rasa tak larat sikit pagi tu
Mungkin nak demam kot
Sekarang ni kan suhu tak dapat dijangka
Kejap panas terik, lepas tu hujan


Saja jelah nak abadikan kisah ni di blog Husniey, sebabnya ayah jarang sakit.. Pergi ke klinik, doktor kata kemungkinan nak kena angin (strok) kot. Ayah pesan lagi, mungkin juga Allah jaga..

Sebab tu kena banyak amalkan doa doa yang Nabi baca (dalam Al Mathurat ada banyak).
Kita bergantung dan menjaga hubungan dengan Allah. Allah akan jaga..


Semoga kedua ibu bapa sihat selalu..
Husniey ni manja, nampak je macam tegas (kakak sulung memang gitu) tapi manja yakmat.
Cakap sikit pasal mak ayah dah nak bergenang airmata dah, lagi lah sedih kalau orang tua tetiba sakit, demam.
Rasa kesian menebal di dalam hati..


Semoga Allah merahmati orang tua kita
Dipermudahkan urusan mereka. Bagi yang dah takde ibu bapa, banyakkan berdoa. Buat amalan baik, sesekali niat sedekahkan pada mereka..


Lirik Lagu Haqeem Rusli, Tergantung Sepi

August 06, 2017 0 Comments
Haqeem Rusli, Tergantung Sepi 🌸


Cukup disini perjalanan kita
Menghukum diri mendera hati.. Ini..
Terhimpit dengan suasana

** Berat rasanya sukar diluahkan
Bernafas ragu menhembus pilu
Perasaan ini, tergantung sepi..

# Dibiarkan begitu saja
Terikat namun tak bertali
Mencoba, menyimpulkan mati
Namun terputus jua..

Ulang di **

Disiksa hati yang menagih
Harapan kasih yang menjauh..
Terpisah.. Dalam kekalutan jiwa yang..
Digantung sepi / Tergantung sepi..

Mencoba, mencoba menyimpulkan mati..
Jiwa yang tergantung sepi

Ulang di # 

SNAP WIDGET

Booking.com