Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Sunday, 17 September 2017

Akhlak Remaja Makin Tenat : susulan kes tahfiz terbakar

September 17, 2017 16 Comments
Assalamualaikum..

Seperti mana yang anda semua sudah tahu
Heboh diperkatakan kes Maahad Tahfiz terbakar dan lebih 20 orang maut

Pada awalnya husniey membaca berita ni memang rasa terkejut, ramainya yang terkorban.. Terbayang juga bagaimana ia mula berlaku (dari api kecil, hinggalah besar) 

Cepat betul api merebak..

Tak lama selepas itu, media mula mendedahkan bahawa kebakaran bukan punca dari litar pintas.. Ada unsur khianat..

Masa tu juga sekaligus terkeluar pasal isu misteri tong gas yang ada..

Dalam kepala ni duk beranggapan yang buat kerja ni orang dewasa yang gagah, sebabnya gigih kot angkat dua tong gas ke tingkat 3 (asrama pelajar)

Lepas tu semalam mula tersebar video rakaman cctv ada lelaki panjat pagar, menunjukkan fizikalnya macam masih budak belasan tahun

Terbaca juga komen dari netizen menyatakan "mungkin itu budak budak asrama yang fly nak keluar pergi makan.."
Husniey pun fikir macam tu pada mulanya..

Sekali sangkaan husniey itu meleset,
rupanya merekalah suspek.
Sungguh tak ku sangka tak ku duga,  
suspek berumur belasan tahun dan ramai juga rupanya yang terlibat

Allahu. Angkara dendam diejek, beberapa orang remaja ni bertindak untuk membakar asrama tahfiz tu.. Agaknya mereka merasa puas dan berbangga ke melakukan perkara itu..??

Melibatkan banyak nyawa terkorban.. 
Sungguh sayu hati ni bila dapat tahu realiti kes ini
Pahit benar

Semoga mereka semua diberi hukuman setimpal.. Semoga ibu bapa diluar sana mengambil iktibar.. Didiklah anak anak dengan agama, dan akhlak yang baik (positif).. Biarlah menangis kerana bersusah payah didik anak menjadi orang yang baik, daripada menangis kemudian hari.. 

Dah terlambat nak lentur bila dah jadi 'buluh' 

Ya memanglah tiap manusia itu boleh berubah.. Baik ke buruk, buruk ke arah lebih baik.. Tapi sikit sebanyak agak susah

Mungkin ada antara ibu bapa yang sudah sehabis daya cuba mendidik anak mereka, namun anak tetap nakal dan ikut pengaruh kawan kawan..

Husniey percaya tiada ibu bapa yang mahukan anaknya jadi jahat.. 

Ini lah kehidupan, kita diuji dengan apa yang kita miliki..

Ada yang diuji dengan kemiskinan harta, ada yang diuji dengan kekayaan sehingga lupa diri dan pasangan.. Lalu memilih untuk curang..  Ada yang diuji dengan cacian orang sekeliling kerana tidak punya zuriat sepanjang perkahwinan, ada yang diuji dengan hutang keliling pinggang

Dan tidak kurang yang diuji dengan hadapi masalah akhlak anak anak yang sedang meningkat dewasa..


Jangan lupa kita juga sedang diuji..
Mungkin saja belum tersedar dari lamunan mimpi..

Jaga kata kata
Jaga akhlak

Moga yang baik baik saja untuk kita
Doa yang baik baik



Innalilah wainnailaihi rajiun..
Dari Dia kita datang kepadaNya kita kembali

Al Fatihah buat pelajar tahfiz yang terkorban
Kalian pasti sedang berbahagia di syurga ๐Ÿ˜ญ


Hikmah dari kes ini 
Dari kes ini, ada hikmah besar dan telah membuka mata dan minda orang ramai.. 




Status husniey di facebook



Semoga remaja yang terlibat sempat bertaubat dan diberikan petunjuk oleh Allah..


Thursday, 14 September 2017

Blogger Pantai Timur

September 14, 2017 11 Comments

Assalamualaikum,

Semoga sihat anda semuanya

Akhirnya husniey ada join juga group aka team blogger..
Sebelum ni ada juga mencari group sebegini untuk mengenali lebih ramai rakan blogger tapi macam susah je nak jumpa..


Kebetulan , haritu terbaca status sis Hawa
kat facebook rasa berminat pulak nak join


Alhamdulilah riuh meriah jugaklah group..
Setakat harini ahli group baru sahaja 20 orang..

Jika berminat nak join boleh menghantar nombor anda di email husniey

husnieyg@gmail.com


Nanti husniey masukkan dalam group whatsapp ye


Btw, di kesempatan ini nak ucapkan terima kasih pada sis Hawa kerana telah wujudkan team ini..

Moga lebih ramai kenalan baru,
moga lebih banyak ilmu dan perkongsian yang bermanfaat..
Aaminn




Mana yang rasa nak tambah kenalan, boleh follow mereka ni :

http://www.sisgee.com/
http://www.sishawa.com/
https://robiahtul.blogspot.my/
http://norminieza.blogspot.my/
http://www.pokucu.com/
http://starlavenderluna.blogspot.my/
http://ajussix.blogspot.my/
http://akukaudansesuatu.blogspot.my/
http://www.shalimaryusof.com/
http://masturanasarudin.blogspot.com/
http://www.zukidin.com/
http://renex89.blogspot.my/



Monday, 11 September 2017

Rezeki Suami Berkait dengan Isteri?

September 11, 2017 5 Comments





Perkongsian dari facebook Ustaz Ebit Lew



"Ramai orang bertanya saya. Betul ke bila orang sakitkan hati bidadarinya isterinya rezekinya jadi sempit. Rezeki yang ada pun boleh hilang.. Betul ke doa seorang isteri itu makbul. Benarkah semua orang yang berjaya dibelakangnya ialah doa isterinya dan doa ibunya..? 

Siapa bersyukur (menghargai) maka Allah akan tambahkan nikmat. Siapa kufur( ingkar khianat tak jujur) Allah beri azab yang pedih..

Orang paling banyak berkorban asbab manusia ada dalam dunia ini ada 3 orang. Pengorbanan mati separuh nyawa seorang ibu. Seorang ibu mertua. Seorang isteri yang melahirkan anak kita..hargailah wanita ini dan lihatlah bagaimana Allah memberi nikmat dan rezeki kepadanya. Orang yang tak mengasihi tidak dikasihi. 
Jangan ada sekelumit pun sangkaan jahat pada orang terutama kepada 3 wanita ini..jangan kasar atau pandang rendah pada 3 wanita ini. Jangan kedekut pada mereka.

Saya teringat masa bidadari saya bersalin anak pertama. Teringat jeritan kami sama-sama baca laa ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin...
Bila baby keluar bidadari saya tak lama pengsan. Sebab baby lama dan susah nak keluar. Doktor ulang kali. Tolong push kuat-kuat. Nanti baby lemas. Seorang nurse tekan dari atas perut.
Seorang lagi saya tengok tengah macam guna gunting atau pisau di bawah..ya Allah. Menangis. Ya Allah..ampunkan dosaku. Ya Allah selamatkan bidadariku. Selamatkanlah anakku. Tengok jeritan, kesakitan, peluh, darah, tekanan...ya Allah. Ya Allah begitu kuat dan cinta ikhlas dalam hati seorang wanita...

Bila anak keluar isteri dan pengsan tak sedar. Sebab lama sebelum baby bernafas.
Isteri masih minta maaf. Katanya maafkan saya abang...maafkan saya...

Saat bayi diletak dalam pelukan barulah segala kesakitan seolah-olah hilang. Ya Allah..

Masa anak kedua, ketiga , keempat, czer...ya Allah, saya sangka belah perut terus ambil anak rupanya. Berlapis-lapis. Sampai bahagian dalam. Dengan darah kesakitannya..saya menangis. Sambil pegang tangan isteri dan usap dahinya. Abang sayang bidadari abang ini.
Abang cinta sayang bidadari abang..selepas dikeluarkan. Suasananya. Jahit satu-satu lapis perut. Dah macam apa perut itu. Dengan darah penuh. Ya Allah..

Setiap kali dapat anak saya, azan dan iqamah. Selalu sebak. Sebab doa tangisan Nabi saw,anak saya dapat kenal Allah...

Rindu ibu yang melahirkan saya. Kerana itu bagaimana seorang lelaki itu boleh berjaya tanpa rasa syukur yakni menghargai pengorbanan wanita dalam hidupnya...

Nabi Ibrahim as kerana Allah. Hajar ra dan Ismail as berkorban. Sebagai balasan Nabi Ibrahim telah berusaha menjadi ayah dan suami yang baik. Bimbing keluarganya kepada Redha Allah dan masuk syurga..

Sebagai suami yang baik. Bimbinglah isteri dan anak-anak cintakan Allah dan Nabi saw. Bahagiakanlah hati mereka. Jangan kedekut beri duit dan hadiah pada isteri dan ibu kita.

Tidak akan pernah berjaya orang yang tidak menghargai isterinya..Yang tidak hargai ibunya..jagalah amanah Allah ini. Pasti Allah akan jaga kita. Bimbing mereka masuk syurga.

Buat seorang suami, usaha dan doalah supaya dapat bersama dan beri semangat pada isteri saat berrsalin kerana itulah saat sakit teramat. Lihatlah pasti hati keras mana akan berderai dengan air mata. Jatuh cinta lagi..

Selamat Hari Raya Idul Adha. Ya Allah terimalah kami semua jadi daie dan jadi matahari hidayah-ebit lew"




Semoga bermanfaat buat semua..

Thursday, 7 September 2017

Aidiladha 2017

September 07, 2017 6 Comments

Assalamualaikum

Semoga sihat walafiat anda semua


Cerita Aidiladha kali ni biasa biasa je, cuma nak juga diabadikan disini
Pagi raya menu husniey Nasi Lemak sambal udang je

simple dish di pagi raya (pagi tu masih di Kuala Terengganu)



Petang Aidiladha pertama Husniey dan suami pulang ke kampung husniey di Kerteh (belah ayah), dah lama betul tak berkumpul bermalam di kampung bersama saudara mara, sepupu2

Memang jarang balik, sebab nenek dan atuk dah tak ada.. Tinggal rumah jelah,
pak saudara je ada duk dalam kampung tu juga.. Balik masa cuti sekolah jela tu pun kadang tak cukup korum jugak.  Yelah ada yang jauh, ada yang cuti tak sama



with sepupu cilik :)
yang husniey dukung tu Engku Zahran namanya, demam tu yang manja sangat~


Sepupu. Cheku Ayudia with Engku Zarif.. so sweet kan, kecik kecik dah pandai ~ :P


Kali ni semua balik, yang jauh yang dekat..
Adik beradik ayah ada 10 orang, tu pun tak termasuk lagi adik beradik dengan mak lain
Agak ramai jugakla

Hari raya kedua, mak saudara pakat buat kenduri tahlil ringkas untuk yang telah pergi.
Rumah ni pun dah bertahun tak buat kenduri.. ๐Ÿ˜…

Meriahla, riuh rendah je suasana
Lagi lagi bila masing masing duk menyakat bergurau senda
kenangkan zaman silam (zaman nakal Husniey dan sepupu2 dulu kala) Hahaha ๐Ÿ˜‚


Perkara yang best bila di kampung :

Malam pertama duk prepare untuk kenduri esoknya.
Kami gotong royong je, tak guna khidmat katering pun..
Orang kampung kan, kenduri kahwin pun gitulah semuanya pakat saudara mara je tolong ๐Ÿ‘


Malam tu
Husniey ditugaskan masak mee goreng basah, banyak jugakla dekat 8 bungkus, haha masin sikitt.
Ala maklum sajalah air tangan orang muda ni, haha ada je kekurangan ๐Ÿ˜‚



Tidur bersepah (takde lah sepah sangat, tidur bersama family masing masing tapi kat ruang tamu beramai ramai, kenangan terindah.
Bilik tidur dah banyak, ada 5 tapi tetap tak muat.. Ada 8 keluarga.. Huhu
Bilik cuma jadi tempat letak beg baju,
tempat persalinan je

Tidur di kampung,  yang syoknya tengah malam ke pagi suasana sejuk..
Macam pasang aircond.. Haaa ni yang best.. Kalau duk umah batu, mak aihh panas sangat kalau malam.. tapi bila tidur di kampung berbeza ๐Ÿ˜


Pagi 2 September


Preparation untuk kenduri lepas zohor

Orang kuat, my auntie Cik Ngah 


Ni best kalau duduk di dapur masa preparation untuk kenduri,
dapat merasa ratah ayam haha :P


Jering : kait kat pokok di laman rumah je.. Dapat satu besen.. Rezeki orang ramai 


Menu kenduri : Gulai daging, Ayam goreng berempah, sayur kubis goreng, ulam petai dan jering, ikan masin, sambal belacan



Tengahari tu, pak saudara Husniey panjat pokok kelapa kat laman belakang rumah
Dapatlah merasa air kelapa muda, freshh!




Kenduri berlangsung lepas zohor, tahlil ringkas aje

makan makan dekat laman rumah :)


Lepas siap makan makan, duk bersembang sembang di laman rumah dekat wakaf
sedap betul layan angin sepoi sepoi bahasa 




Ular masuk kat dapur, pastu riuh orang perempuan kat dapur duk jerit huhu

Ular lidi je ni 



Siap kemas semua, kami pi mandi sungai!

Riuh rendah laa sepupu sepupuku
bukan selalu dapat peluang macam ni kan


Penuh satu van ~ Haha

Great time together ~ 



Haha gelak sakan yang belakang tu, adik bongsu husniey ~


Masa ni semangat duk ajak semua turun, sebenarnya air agak dalam dekat atas dada 
Arus sungai pun agak deras tapi sebab ramai ramai kan kemain jadi berani, hahaa 



Paras air belah sini okay, belah tepi memula nak turun tu agak dalam 


Lepas mandi sungai badan semua dah gatal gatal, haha 




Kelakar gambar ni, suami husniey tak perasan dia tidur pegang tedybear sape ntah 
Hahah pastu ada paparazi pulak ambil gambar 




Alhamdulilah semoga yang terbina ni antara kenangan yang terindah yang pernah ada.
Mula rindu dah ni, setahun berapa kali je dapat peluang berkumpul macam ni.
Lepas ni kena plan elok elok balik sesekali pergi berkelah kat air terjun pulak..

Dah lama tak gi berkelah bersama ๐Ÿ˜Š



Thank you for reading this entry

SNAP WIDGET

Booking.com