Posts

Showing posts from January, 2017

Perjalanan Sebagai Seorang Blogger

Image
Assalamualaikum.  1st of all thank you to Ana Suhana pemilik blog bajetciputselerabesar, hehe kerana tag saya untuk join


Perjalanan Sebagai Seorang Blogger
Kenapa nama blog ni : 
kebaikankeindahan.blogspot.com?
Itu maksud nama saya. Nama panjang saya Che Engku Husniyah, Husniyah maksudnya kebaikankeindahan. Heee baik ke? Taklah.. 
Saya percaya tiap manusia ada sisi baik dan kurangnya. 

Kenapa saya buat blog ni? Tujuan untuk apa?
Mula berblog tahun 2010. Masa tu memang famous dikalangan kawan kawan memang akan ada blog, ada friendster, tagged, MySpace. Hahaha so habis mende media social saya akan daftar. Blog ni asalnya untuk berkongsi pasal kehidupan.  Tapi tak bermaksud segala privasi diceritakan disini. 
Taklah. Dulu zaman remaja banyak membebel, berpuitis jiwang teruk je. Banyak dah entry mengarut dulu dah di delete ๐Ÿ˜‚

Walaupun mula berblog 2010, tapi sehingga 2015 saya tak dapat nak buka balik blog ni.  Lupa segala password. 
Alhamdulilah 2015 datang balik semangat dan ilham nak us…

Belanja di Krabi

Image
๐ŸŒธ Day 1๐ŸŒธ ✅ Shuttle Bus from Krabi airport to Aonang Beach : 150 Baht per person ✅ Sewa motor 24 jam  : 200 Baht  ✅ Sim kad + Data Internet : 299 Baht  ✅ Socket Plug : 70 Baht  ✅ Passport Cover (2) : 360 Baht  ✅ Selipar Jepun : 100 Baht  ✅ T-shirt Krabi 2 pcs: 360 Baht ✅ Island Hopping 4 island tour package : 800 Baht two person ✅ National Park Fees : 800 Baht two person
______________________________
๐ŸŒธ Day 2 ๐ŸŒธ
✅ Souvenirs area Masjid Aonang : 350 Baht ✅Tshirt adik adik 6 helai : 590 Baht  ✅ Hantar Basuh Baju kat Dobi : 80 Baht 1 kg
______________________________

๐ŸŒธ Day 3 ๐ŸŒธ
✔ Fridge Magnet 3 pcs : 130 Baht ✔ Pelampung Donut : 200 Baht  ✔ Tuktuk to Aonang Beach two person :
60 Baht  ✔ Tuktuk from Aonang to Krabi Town :
 200 Baht two person ✔ Seluar corak 3 pcs : 450 Baht  ✔ Topi Kebun : 200 Baht  ✔ Souvenirs Makanan : 200 Baht + 180 Baht  ✔ Print Tix Flight : 10 Baht  ✔ Airport Transfer : 400 Baht one way





BELANJA MAKAN 

Makan Hari Pertama๐Ÿƒ
✅Sate Ayam depan masjid Aonang : 20 Baht ✅ T…

3rd Mini Giveaway By azyyatiliah.blogspot.com ๐ŸŒธ

Image
Assalamualaikum jom reramai join  mini giveaway dari Azyyati Liah ni

Giveaway berlangsung sehingga  31 Januari 2017, jam 12 malam


Klik pada banner di bawah  untuk join giveaway ni ๐Ÿ˜Š

Jenis Bilik yang ada di Hotel / Resort

Image
๐ŸŽˆStandard Room

- Selalunya muat untuk dua orang  - Diberi 1 katil double (jenis tilam, queen) - Harga standard room ni bergantung pada jenis hotel.  - Hotel yang 1, 2, 3 star :  Bilik begini selalunya harga bermula
 dari RM 80 - RM 150 ke atas satu malam. 
––––––––––––––––––––––

๐ŸŽˆ Twin Room  - 2 katil single, sesuai untuk orang bujang yang menginap bersama kawan.  - Harga selalunya lebih kurang sama juga dengan standard room

––––––––––––––––––––––
๐ŸŽˆ Triple Room 
Sumber : Hotel KT Mutiara
- 3 orang dalam satu bilik.  - Ada 3 katil single atau  1 katil single bersama 1 tilam double. - Harga akan jadi lebih mahal sikit dari rate standard room.  Yelah, sebab banyak katil kan.  Lingkungan RM 150 ke atas ๐Ÿ˜

––––––––––––––––––––

๐ŸŽˆ Quads Sharing
- 4 orang menginap dalam satu bilik. - Ada 2 katil double, atau  1 katil single dan 1 katil double.  - Sesuai untuk keluarga anak ramai ๐Ÿ˜Š

––––––––––––––––––––
๐ŸŽˆ Backpackers Hostel

- Dipanggil hostel, bilik ini selalunya ada katil double decker. …

Diari 13, 14 Jan ๐ŸŒธ

Image
Hai Assalamualaikum,
Maaf la sibuk sikit minggu ni, haha padahal tak lah sibuk mana Ada jugak jenguk kejap je blog ni, nanti saya jalan jalan kat blog korang. Jangan risau, pasti saya tinggal jejak๐Ÿ˜‰


๐ŸŒธ JUMAAT, 13 JAN ๐ŸŒธ

Balik ke kampung saya Kemaman,  bertolak dari Kuala Terengganu pagi dalam pukul 11.30 pukul 1pm berhenti singgah di Masjid Pulau Serai, suami solat jumaat. 

Nota : Waktu Mustajab doa di Hari Jumaat  ๐Ÿƒ Di Antara Dua Khutbah Jumaat  ๐ŸƒWaktu Dari Imam Mulai Duduk - Selesai Solat Jumaat

Selepas selesai suami solat jumaat kami pun teruskan perjalanan ke kampung,  ada kenduri akikah dan cukur jambul anak kepada sepupu saya. Huhu 


Berseleralah makan nasi lauk pauk kenduri kat kampung sedap weh, dimasak gotong royong pulak tu kan, menu kenduri : Gulai kambing, ayam masak merah pedas manis gituu. Fuhh memang jadi lah lauk gitu. Hehehe Tak sempat nak snap gambar lauk pauk pun, hahaa
Adik paling bongsu, dah besar dah.  Tingkatan 4 tahun ini ๐Ÿ˜
Dah selesai hadiri kenduri, bergerak…

Kalah Dalam Menang

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya Kau fikir kau siapa? Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba Kau fikir kau raja? Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara Bila bicara, bicaranya semua besar Mendabik dada besar egonya Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar Hatinya hitam, kelam, terbungkam Jiwa tak tenang, kalah dalam menang 
Insan, berteduh di bumi Tuhan fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan Tiada siapa yang tahu rahsia Tuhan Siapa dulu pergi dulu, mungkin aku mungkin kamu 
Kau katakan tunggu dulu, kau belum lima puluh. Sedang kematian laju mengejarmu Ah! kerasnya hati masih gagal mengerti Bangunlah di malam sunyi bertanyakan pada Ilahi 
Kalah dalam menang, hatimu takkan senang Aku bukan hipnotis bukan juga isis
Aku bukan hipnotis bukan juga isis Jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis Hidup sarat protwist, sama macam sarkisDengan Tuhanmu jangan pernah prejudis  Dalam era penuh depresi Sebenarnya apa yang kau cari Kononnya nak inspirasi, huh inspira…

- Hasil Beli Belah Guna Shopback -

Image
Assalamualaikum and Hi. Petang jumaat penuh barakah ni nak kongsi sesuatu yang indah! :) Sebelum ni pernah up entry pasal kelebihan guna website Shopback ni tapi takpelah meh kita cerita lagi
Tahu tak apa dia Shopback ni?  Okaylahh tak nak bagi anda berteka teki  meh nak bagitahu : 
- Shopback ni adalah website yang  memberi pulangan tunai bila anda menggunakannya.  Contoh anda mahu beli barangan di Lazada / Zalora / tempahan hotel, tiket kapal terbang, beli tiket wayang, beli barangan di Groupon dan lain lain lagi  stores beli belah yang glamour ada dalam Shopback 

CARA - CARANYA MUDAH AJE : 
Pertama, SIGN UP. Percuma je sign up Dah la percuma nanti anda dapat ganjaran lagi diberi RM 5!
 Tak caya tengok lah : 

SIGN UP SINI

Tiap kali nak buat pembelian, masuk melalui Shopback - Jangan tekan 'back' semasa sedang buat belian, kena sehala 
Anda masuk melalui Shopback. Pilih stores yang anda nak > Beli Belah dan Buat pembayaran > Dapat Tunai dari Shopback. 
Serius ni bukan MLM tau…

Segment: Follower meningkat dengan mudah

Image
Assalamualaikum, Hai pagi!  Terima kasih pada Nurul yang invite saya untuk join segmen ni,  Jom kita sama sama memeriahkan segmen ni :
Follower meningkat dengan Mudah๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ Date : 3/1/2017 - 3/2/2017 
klik pada banner di bawah ya untuk join :


Blog Id : 1934145538486640945 

Menangi Percutian ke Suria Resort

Image
Haii, Assalamualaikum!
Jom beramai-ramai kita cuba nasib join contest by Nurul Syahirah ni

Serius menarik contest ni, siapa saja tak suka bercuti kan? Mesti semua suka. Haha klik pada banner untuk join contest ni ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
Kenapa saya nak bercuti di Suria Resort?
Sebenarnya pada tahun 2012-2013 saya pernah praktikal selama 6 bulan di Suria Resort Cherating.  Pada saya pengalaman sebagai trainee sangatla best disana. Staff peramah, masakan di Suria Resort ni tak payah risau memang halal chef yang ada semua Melayu Islam tau. Saya pernah bekerja di bahagian dapur sebagai pembantu chef, dan juga di restoran, (sebagai pelayan). Jadi saya tahu kebersihan dijaga dari tiap sudut. Hehee dan terasa yakin untuk bercuti di mana - mana cawangan lain Suria Resort! ❤ . . 
Bercuti ni tak kiralah jarak jauh atau dekat, pada saya bukan setakat dapat melepaskan penat, dan lupakan masalah yang ada
Malah dengan bercuti boleh cari idea baru untuk membuat perubahan dalam kehidupan ❤❤
Btw saya Alumni pelajar Pol…

Giveaway India & Tahun Baru by Dyllarezan๐Ÿ“Œ

Image
Assalamualaikum, 
Hai semua! Ini first giveaway 2017 yang saya nak join. Thanks to Dylla Rezan invite me (◍•แด—•◍)❤
Jom ramai ramai join, .  Boleh baca syarat syarat di entry nya,
Klik pada banner bawah ni ya :


10 pemenang bertuah akan dipilih berdasarkan siapa yang komen paling banyak, dan semestinya yang join giveaway ini sahaja!
Banyak tuu 10 pemenang bertuah akan dipilih.  Wahhh menarik ni!  (。♥‿♥。)

❤ Info Pulau Pulau Terengganu ❤

Image
PULAU REDANG
๐Ÿ“Œ Terletak di dalam daerah Setiu anda boleh ke Pulau Redang dengan menaiki feri di Jeti Shahbandar, Kuala Terengganu.. Perjalanan dari Jeti Shahbandar ke Pulau Redang ambil masa 1 jam 30 minit..


๐Ÿ“ŒJuga boleh menaiki bot laju di Jeti Merang Setiu, 40 minit perjalanan ke Pulau Redang.

๐Ÿ“Œ Jeti ke Pulau Redang ni ada dua. Jika anda deal dengan agensi perlancongan, sila tanyakan di mana jeti yang anda harus tuju. Ini wajib tahu jika anda memang nak ke Pulau Redang, Terengganu. Nanti kan tak pasal tersalah tujuan

✅Pulau Redang ni jauh, pulau paling jauh di Terengganu (jauh dari darat dan bandar).
Tapi antara pulau yang sangat cantik di negeri ni.

๐Ÿ“ŒTempat letak kereta turut disediakan di Jeti Shahbandar

❤Aktiviti di pulau yang menarik :
 Snorkeling di marine park, mandi manda di Long Beach. Berjalan - jalan di sekitar pulau.


Baca honeymoon ke Pulau Redang 2014 : LINK

PULAU PERHENTIAN 


✅ Pulau Perhentian ni terbahagi kepada dua pulau, Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Terlet…

Medan, Indonesia (May 2016) part 2

Image
DAY 3 : Menyelusuri Danau Toba - Pulau Samosir - Permatang Siantar - Masjid Raya,  Kota Medan - Toko Batik - Massage di Spa - Check in Hotel
**AWAS POST NI SANGAT PANJANG**
Lepas sarapan pagi di Atsari Hotel,
perjalanan terus menuju ke jeti feri untuk ke Pulau Samosir..



PULAU SAMOSIR 

Dalam pukul 9 am lebih macam tu kami bergerak ke pulau, perjalanan mengambil masa 30 minit macam tu lah dari jeti. Tak terasa mabuk pun naik feri ni, aku dan suami duk di belah atas sambil menikmati keindahan Danau Toba dari feri. Haihh seriously dah la masa tu pagi kan, udara segar.. View indah disekeliling kami masa tuu. Cantik sangatt ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ 
Di jeti 

penumpang yang ada pada haritu ๐ŸŒธ


Ni masa belum gerak, di sekeliling kawasan jeti tu dah lawa view๐ŸŒธ






Suka tengok bukit bakau menjadi hiasan Danau Toba.
Tiba di Pulau Samosir, dibawa melihat rumah raja kaum Batak dulu. Kaum batak ni kaum yang berada di kepulauan ni. Mereka dulu tak ada anuti agama apa pun. Sehingga Raja Sidabutar datang ajar agama kristian.…