Featured post

Indahnya permandangan di Kg Mangkuk, Setiu Terengganu

Assalamu'alaikum,  Semalam Sabtu 29 April 2017, Husniey ada urusan ke Merang Setiu. Lepas singgah solat zohor di masjid, selesaik...

Friday, 25 March 2011

Tangisan Kegembiraan :D

Bismillahirahmanirahim...

"Kejayaan tidak datang bergolek "
Betol kata2 tuu .. Usaha + Doa + Tawakkal = InsyaALLAH diberilah rasai erti kejayaan..
Syukurlah ke hadrat ilahi..
Walaupun aku bukannye mendapat straight A's lam SPM tuu. .
Namun, bagi aku serta parents aku.. Tu yg tebaek pernah aku bg kat mereka..
Nie la hasilnyee bile niat hati kite ikhlas..
Aku nk berjaye sbb niat aku,
  • Nk tlg mok ayh aku.
  • Nk blas segala jase dyeorg
  • Nk buat dyeorg rase bangga ade ank mcm aku.
  • Xmo tengok lagii dyeorg susoh2.
  • Nk jugok merasekan manisnyee kejayaan.
  • Mendambakan kesenangan hidup dunia & akhirat.
  • Nk berjaye, x beerti aku nk idup dlm kemewahan *ckuplah serba sederhana*
  • Nk tlg org2 yg susoh.
# InsyaALLAH..
* Skima jerrr entry post aku kali nie.. heheee..Ok2 .
Meh ak cite sutir persutir gane keadaan ak mase ari amik result hari tuu ,,
paling bermakna uat aku.. :))

Pade hari tersebut.. aku p keje spt biase laa, xdk mtok2 cuti pom..
Sebab ak kesian gk ke Mr Soh ( bos aku)
lau ak mtk cuti sape la plk nk tlg tgk2 kan ofis kan..
So, ak p jela keje dlu.. lam pkul 10 tuu ak kuar la dr ofis, & mk
ak mari amik ak then pegi ke skolh tok amik result..
Lam perjalanan tuu, ade bhenti kedai kejp. Beli barang cket.
Terdengau laa laguu Ayah & Ibu - Sudirman . * Lam jantung debaran xpyh nk ckp laa*

Sedey laguu nie.. Aku xle dengau.
Mst berderai airmta aku nie lau dengau.. :'((

Memang berdeborr gile. Wlaupun luaran aku xnmpak sgt muke neves tu..
Aku nangis doh mase tuu, tp dalam hati..
Takuut nyee.. ape la yg bakal ak tnjukkan ke mk ayh ak nie.. :(((
ya ALLAH.. semoga yg tbaek.. ak da nekad, ak xmo menyesal ngn result ak..
Sesampainyee ak d sekolah.. kt dewan skolh xdk sorg pom lg yg mri..
debor koho la kecang.. Dlm kol 11 pom xdpt lagi result..
Bleh plk ckgu2 uat majlis dlu , *pengetua berucap dlu, penyampaian adioh kpd pelajar2 cmerlang*
Bleh than laa.. kwn kelas ak tuu Aya dpt 5.. then, ak nie da ngis da.. ya ALLAH..
xkan la ak xdk A truss.. Bleh byg x, uat gituu sume org da debor brpe la result ak nie.. ishh..
Mok aku pom da laen muke nye sbb name ak xdok pn lam senarai tuuu hahaak*nok gop ak*
Lepas pd tu bru la dberi nye result plajr2 yg laen.. ak nie, da ketor n airmata da genang da..
"brpe nie brpe nie ya ALLAH???" lam kepale ak mcm2 cmpur baur.. xmo tgk ade gk ase..
Cikgu yg bg result ak ialah Ustazah Zakiah.. Ustazah mase 2,duk cari2 mane result ak..

Ustazah : Haa nie yang awok.. *Sambil sengih* Esh, husniyah! wehh lopp.(nada kejut)
Aku      : Bakpe ustazah, beng gituuu kite debor ea.. *nk ngis dh, tahan agi armata*
Ustazah: Molek ape nie.. Tahniah!
*Aku terus amik result, n susuk2 dlu n nk xtgk agi geng2 pkat tnye..*
Aku nie dh la debor, kire dlu brpe utir A ade.. haha#

1.. 2... 3.. 4.. ( kire blk, 1..2..3..4..!) 4!!!
"Mok!! kite dpt 4!!! 4 mok.... mcm mok nok.. mok..4 mok! :((( *sambil selok and
 aku pelok mk aku kemas2.. mase tuu ak asew tenang, suke, tharu, and mcm2..


mata pelajaran akuu duduki spm


Xdok la lawo macam orang lain.. aku uduss la cket. :'(


Sebab mok aku doa ak 4 xpe doh.. walaupon sdikit terkilan,
aku nok 5 benarnye,, tapi xpe la .Aku xmo nyesal dh..bkn leh uatpe, tu yang kite usaha sendri kan.. Sungguh aku kabo, aku xniru lasom SPM arituu.. sendri buat,, hehehe. Boleh byg x.. trial rituu aku dpt 1A je.. mmg aku  pom xsangka keupayaan ak benornyee,, byk yang aku korbankan last2 minit aku study, last2 minit aku jage hubungan dengan mok ayoh aku,

jaga hubugan aku dengan ALLAH.. walaupon mase tu ngan kawan2 sekelas aku xberape nok care sgt.. sbb aku nekad nok serius dlm belajor, and nok ubah diri aku.. xmo main2 lagii bukan mase aku da nk main2.. dlm mase sebulan jgk, ak msuk asrama.. ak duk asrama, ak stdy kt asrama,, bykkan mase ngn buku, and dengan ALLAH..

Serius ak ckp.. AKU DA JATUH CINTA , Cinta aku pada ALLAH Taala semakin bertambah2 bile Dia memakbulkan doa aku.. Alhamdulilah.. syukur sgt2.. Allah tolong aku.. akhirnya, mok aku tangiskan kegembiraan uat ak.. xdk lagi kata2 herdik dye, mrh2 dye kat ak mcm dlu xdk lagi.. Aku da baik pulihkan blk name mk aku.. tok kali pertamenyee jgk, aku dpt dgr kata2 tahniah dr kwn2, ckgu2. kwn2 mak aku..
berkat aku dgr ckp mk aku, mlm tuu mk aku ckp kt aku..

"Mu tau x, lame doh mok xnangis ke mu sbb perangai mu.. Tapi hari nie baru mok nangis pulok.
Nangis sbb kejayaan mu... "




Kasihmu ibuu xpernah luntur.. Dunia akhirat kan kudoakan dirimu berbahagia..



Ye.. SPM sebenarnya bkn segalanyaa.. Bukan boleh bwk msuk syurga pom kan?? tapi, nie kejayaan dunia yg hanye smentara aje.. kejap je nie.. tp ak kan pstikan kejayaan nie akan mendapat berkat, serta semoga ia djadikan pahala tuk aku.. insyaALLAH..


Mok ayh aku sebenarnye lebih menekankan aku dengan kejayaan akhirat.. Sbb akhirat adalah kehidupan yg abadi.. Bukan di dunia, krn kejayaan dunia nie hnyalah sementara..
Pe pom, ak hrp sgttt3 ak kan dpt kejayaan dunia akhirat..
SIJIL PADANG MAHSYAR.. *insyaALLAH.. semoga dipermudahkan segalanya..

Sebelum aku terlupa lagii,
Ucapan terima kasih yang x terhingga buat cikgu2 yg mengajar aku, dari darjah 1-6,
serta cikgu2 ak mase tingkatan 1-5.. & kawan2 ak dr kecik smpai ke besar..
Trima kasih sglanyaa.. trima kasih sbb bkongsi ilmu, bkongsi suke & duke..
Jasa kalian xdpt kublaskan ..Hanya doa kudusku panjatkan..
Semoga sntiasa dberkati hdup, dmurahkan rezeki serta kesihatan yg berpnjgan..
AMIN.. ;))
Love u all so much..



# Wallahuallam...*_* #

2 comments:

  1. kalau dengar lagu sudirman tu, mesti rasa nk nangis! :(

    ReplyDelete
  2. tuu laa kan.. mmg sadiss kan laguu tuu.. ssungguhnya salu sy ingt jasa mak ayh, ble dgr laguu tuu.. :'( <3

    ReplyDelete

Komen yang membina sangatlah dihargai :)

Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan jejak, akan saya jejaki blog anda ^^

SNAP WIDGET

Booking.com