Wednesday, 21 September 2016

Review: Huawei P9 Lite ♥(✿ฺ´∀`✿ฺ)ノ

September 21, 2016
Assalamualaikum, dan Hai. Semoga sihat selalu, dipermudahkan segala urusan kalian


Setelah menggunakan phone Huawei ni selama 1 bulan, aku dapati phone ni memang banyak sangat kebaikannya.. jadi haruslah aku review untuk sebarkan kebaikan phone ni bersama kalian (^_−) 

.

Jom kita lihat apa fakta yang menarik ada pada Huawei P9 Lite ni




Sound Stereo


-Huawei P9 Lite Specifications-

✅Saiz 5.2 inci (Resolution 1080x1920 pixel) -- suka sebab tak panjang sangat / tak pendek sangat saiznya--

✅13 MP primary camera, 8MP selfie camera. 1080P video.

✅ yang best ni lah aku suka memang tak lagged phone ni sebab 3GB RAM, phone storage boleh tahan, 16GB. 

✅Battery long life : 3000MAH lama  bertahan tanpa cas! Berjam jam lamanya. Kalau setakat ambik gambar, video, apalah sangat tak gerak banyak pun. Kalau guna internet selalu pun still jimat! sehari 1x je aku cas setakat ni.. :)


Chipset : Kirin 650
Android Version : 6.0 
CPU : Octa Core (4x2.0 GHz)

Features : Fingerprint, compass, notepad, torchlight, sound recorder, mirror :)



Huaweii P9 lite colour Gold 乂❤‿❤乂

Kalian boleh lihat picture atas ni, camera belah tepi. Then ada lampu flash, haa yang petak tengah tu. Fingerprint. Tak payah susah nak on bila letak password. Heee just touch kat petak tu je jari. Sebelum tu memanglah kena setting dulu (≧∇≦)

Melihat pada fakta phone ni saja buatkan aku rasa kagum, masa belum beli lagi dah tentu siap survey review merata dulu. hehe

Harga pasaran : dari RM 1099-900+

aku beli di kedai kat Giant Kuala Terengganu ni, memang kedai phone Huawei la.. Banyak jenis phone huawei yang ada. Samsung dan lain lain jenama pun ada. 
Siap aku test tangkap gambar, tengok setting phone kat meja display kedai tu(ada setiap jenis di display kat kaunter) lepas dah puas survey kat kedai tu, baru lah buat keputusan. Sebenarnya ingat nak beli Huawei P8 je, pun cantik jugak system dan camera lagi murahlah yang pastinya.. 

Tapi bila fikir sedalamnya, alang alang nak beli untuk pakai lama, baik ambil p9 lite terus. hehee

♥(✿ฺ´∀`✿ฺ)ノ

tapi haritu aku tengok kat lazada murah lagi. Dalam 700+ boleh dapat, tapi kena pandai lah nak beli tu tengok dulu review dari pembeli, okay tak. 







------ Yang kat atas ni aku kepilkan gambar screenshots phone ni. Home, Top Apps folder, Tools folder, Google folder. Boleh klik pada gambar untuk lebih jelas. -----
ya agak similar systemnya dengan Iphone.
Kalau phone ni dilihat sekilas pandang, macam Iphone 6. haha aku baru perasan lepas beli ( ˘ ³˘)


.

.



-- Settings phone ni --- Details kan?


---- yang atas ni, ialah Radio. Apa yang best radio dalam phone ni? Ada scheduled off. Sama jugak dengan music player nya, ada timer gituu. Boleh set timer untuk off kan lagu / radio. Menarik sangat.. aku asyik tersenyum sorang bila tiapkali dapat tahu benda baru dalam phone ni--- ahahaha (*^▽^*)


Kamera phone ni antara paling best aku pernah lihat. Tak tahu nak describe dalam bentuk word macam mana, sebab kamera utama aje dah 13 mp! Makin gemarlah aku ambik gambar kemana saja aku pergi. hahaa ni modes dan tools yang ada dalam kamera. Gigih aku screenshot ;D



Modes : Photo, Pro Photo ni best, boleh adjust macam2 untuk hasilkan gambar yang cantik, Beauty untuk selfie, Video, Pro Video, HDR, Night Shot, Panorama, Good Food, Painting, Time Lapse. Banyakkan modes yang ada. Suka takkk. Aku lagilah suka. Hahaaha tiap hari mesti ada aje benda baru dibelajar dari phone ni, even dah 1bulan guna, See betapa banyak dan details function phone nii (◍•ᴗ•◍)❤


ni satu lagi perkara yang aku gemar ialah, pada gallery gambar tu. Masa kita view gambar, boleh terus edit. Dalam tools edit tu pula,  ya Allah suka sangat.. Ada macam macam. Filter, basic tool seperti crop, adjust brightness, contrast, rotate pasti lah ada..

nak adjust bagi cantik effect gambar..pun ada, dan ada juga tools untuk edit blur, conteng macam paint tu ha..

aduhh macam macam lah ada.. hahaha nii contoh aku guna untuk edit letak

Text lah, arrow pun boleh lah. Serius bestttt! Dah jarang aku guna apps tambahan seperti picsart kalau sekadar nak basic editing. haha

(。♥‿♥。)


kat bawah ni contoh watermark ; ada location, time, weather, mood ( ˘ ³˘)♥



Puas dah membebel pasal kamera, jom layan sample gambar yang aku snap guna phone ni : 
ni masa gelap, tapi cantik gila. Asal ada cahaya sikit pun, tetap jelas dan terang gambarnya (◍•ᴗ•◍)❤


ni gambar view pertama try snap kat phone ni, kalau perasan fokus dia memang tip top Cantik kan.. Fokus kat daun tuu..



Dalam gelap tetap lawa! 

-----Low Light Pictures ;




Close up pictures ; 




Selfie : 


Abaikan aku yang tak berapa nak lawa tu (^▽^)




video yang dirakam menggunakan phone ni
 



okay last tentang sound phone,
boleh tengok kat video aku edit ni.

Maaflah kurang cantik videonya, dan sekejap sangat. (T_T)
banyak hal nak boleh siap edit video tu, hahaa tapi takpelah yang penting tetap boleh dengar jelas sound itu. 

o((*^▽^*))o



kbaii tu saja, ni phone hanya untuk orang yang suka barang terbaik, tanpa mengira brand. Aku jenis tak kisah, janji bagus ada kualiti. Kalau mahal saja tapi kualiti sama macam lebih kurang, why not kita guna saja yang kurang nama. Janji bahagia. hahaha ikutlah korang.. poket masing masing kan. ( ´ ▽ ` )ノ


 moga bermanfaat! 



latest updated at 8.47pm, 24/9/2016 : 

Video screen recording 
Record : Music, calendar, apps, tools, gallery and editing photos direct from gallery. I love the editing tools. Simple but very useful! 💕💕 okay thanks for reading and watching!




SNAP WIDGET

Booking.com